ponedeljek, 6. februar 2023

[UKR-EU] CPK in Ukrajinske železnice sta podpisali sporazum o sodelovanju

 Centralny Port Komunikacyjny in Ukrajinske železnice (Ukrzaliznyca) sta na Dnevih železniških smeri v Varšavi podpisali sporazum o sodelovanju. Dokument predvideva tesnejše sodelovanje pri izgradnji nove prometne infrastrukture, vključno s hitrimi železnicami. Podpisniki so tudi izjavili, da so pripravljeni prispevati k obnovi Ukrajine, ko bo vojne konec. Eden najpomembnejših ciljev triletnega sporazuma je razvoj novih čezmejnih povezav na tirni širini 1.435 mm, predvsem izgradnja hitre železniške proge. 



Dokument predvideva skupno pripravo študije izvedljivosti za načrtovane nove železniške proge med Poljsko in Ukrajino. Opredeljuje gradnjo HSL na progi Varšava - Lvov - Kijev (podaljšek železniške proge CPK št. 5 do Lvova in nazadnje do Kijeva), s predvideno največjo delovno hitrostjo 250 km/h. Zato je CPK izrazila pripravljenost za izmenjavo znanja in izkušenj ter za prenos svojih tehničnih standardov HSL in modela potniškega prometa.

»Sodobna, visoko zmogljiva in učinkovita infrastruktura je ključni element za varnost v regiji treh morij. Dolgoročno bo razvoj prometne infrastrukture zelo pomemben element pri obnovi Ukrajine,« pravi Mark Brzezinski, ameriški veleposlanik na Poljskem. To je zgodovinski trenutek. Skupaj z Ukrajinskimi železnicami začenjamo skupno delo na progi HSR Varšava-Lviv-Kijev. Najkrajša pot iz Ukrajine v EU poteka čez Poljsko in CPK,«  pravi Mikołaj Wild, izvršni direktor CPK.

»Namen današnjega sporazuma je izboljšati železniške povezave med Ukrajino, Poljsko in EU, olajšati potniški promet, izboljšati gospodarsko izmenjavo in okrepiti varnost naših prometnih koridorjev. Upam, da nas bo sodelovanje s CPK približalo izgradnji prve HSR z evropskim tirom in bo pomemben korak k integraciji Ukrajine v EU ,« pravi Volodymyr Shemaev, direktor Urada za mednarodne projekte Ukrajinskih železnic. .

Sporazum predvideva ustanovitev delovne skupine za izpolnjevanje ciljev podpisanega sporazuma z delavnicami, skupnimi raziskavami, izmenjavo dokumentacije in izkušenj. Centralny Port Komunikacyjny in Ukrajinske železnice bodo skupaj iskali možnosti za pridobitev sredstev EU za načrtovane proge. V okviru partnerstva naj bi se izvajali standardi EU za načrtovanje, gradnjo in vzdrževanje železniške infrastrukture, vključno s signalizacijo in GSM-R. Obe strani sta se tudi dogovorili, da bosta v prihodnje skupaj razvijali model upravljanja zgrajenih prog.