sobota, 4. februar 2023

[EST-EE] Estonski Elron bo pri Škodi naročil več večnamenskih enot

 Škoda bo v Estonijo dostavila še več enot. Estonsko državno transportno podjetje Elron bo naročilo vozila, ki so prej veljala za možnost. Skupaj jih bo 16.





Škoda se bo imela priložnost dokazati še v eni baltski državi, saj ezeto že dostavlja v Latvijo. V Estoniji je primarna pogodba za Elron, ki je bila podpisana s češkim proizvajalcem v začetku leta 2021, prvotno predvidevala dobavo 6 trodelnih vlakovnih garnitur dolžine 85 metrov. Vsak od vagonov bo nameščen na dveh ločenih podstavnih vozičkih, od tod tudi dolžina vlakov.

Vozila bodo dvosistemska, vsa naj bi bila izdelana do konca leta 2024. Nato bo novi napetostni sistem elektrificiral najpomembnejšo železniško progo v državi Talin-Tartu (25 kV AC), do leta 2028 pa še druge proge v državi. Zaenkrat naj bi se Ezeti preselili tudi pod že obstoječe omrežje, z napetostjo 3 kV DC.

Kot so sporočili iz Škode, so proizvodnjo prvega vozila začeli decembra 2022 v češkem mestu Plzeň. Ezetov bo torej skupaj 16. Zahvaljujoč širini vozil, ki bodo Čehe dovažala na tire s širino 1520 mm, bo možno v vrsto postaviti 5 udobnih sedežev (v razporeditvi 3+2). ). Seveda ne bodo manjkali niti Wi-Fi, klimatska naprava, sodoben sistem za obveščanje potnikov. Vsi vhodi za vozila bodo brezstopenjski.

Prejšnja leta je dobavo širokotirnih vlakov prevzelo podjetje Stadler. Zgradil jih je v Siedlce pred skoraj 10 leti.