četrtek, 9. februar 2023

[NOR-NSB] Alstom bo zgradil več več enot Coradia Nordic za Norveško

Alstom bo izvedel še eno pogodbo za norveško državno podjetje Norske tog. Pogodba v vrednosti 230 milijonov evrov predvideva dobavo 25 dodatnih regionalnih vlakov Coradia Nordic, pripravljenih za vožnjo s hitrostjo 200 km/h.




To je drugo naročilo, ki izhaja iz okvirnega sporazuma, ki sta ga Alstom in Norske tog podpisala konec leta 2021. Vrednost okvirne pogodbe je 1,8 milijarde evrov. Trenutno se izdeluje 30 regionalnih vlakov, ki jih pokriva prvo naročilo. Dobave naj bi se začele konec leta 2025.

Regionalno, a pri 200 km/h

Novi regionalni vlaki »razreda 77« se bodo uporabljali za primestne in hitre storitve med krajema Ski in Stabekk v metropolitanskem območju Osla. Okrepljen vozni park bo zagotovil boljše prevozne storitve v regiji z veliko prometa.

– Veseli smo, da lahko izpolnimo še eno naročilo v okviru našega okvirnega sporazuma z Norske tog. Novi regionalni vlaki Coradia Nordic bodo povečali prevozno zmogljivost na najbolj obremenjenih linijah na območju Osla in okrepili javni prevoz brez emisij po prestolnici. Potniki bodo dobili hitrejša, udobnejša in zanesljivejša potovanja,« pravi Carl Åge Bjørgan, generalni direktor Alstom Transport Norveška.

Vlaki Coradia Nordic za Norske tog so bili prilagojeni potrebam norveškega železniškega omrežja in so popolnoma prilagojeni prevladujočim vremenskim razmeram na Norveškem. Novi vlaki s šestimi vagoni bodo dosegali največjo hitrost 200 km/h. Vlaki bodo opremljeni z Alstomovim digitalnim sistemom ETCS. Vlaki bodo lahko vozili tako po tirih, ki so opremljeni z doslej uporabljenim signalnim sistemom na Norveškem, kot tudi po tirih, kjer je ERTMS že nameščen.

Komponente vlakov, izdelane po vsej Evropi

Coradia Nordic je družina nizkopodnih električnih motornih vozil, ki temeljijo na vsestranski platformi, ki izpolnjuje zahteve regionalnega in medkrajevnega prometa. Modularni vlak omogoča prevoznikom, da izberejo takšne konfiguracije in notranjo razporeditev, ki bo optimalno ustrezala potrebam trga. Platforma ponuja tudi baterije in vodikove rešitve za neelektrificirane proge.

Vlaki za Norske tog bodo izdelani v Alstomovem obratu Salzgitter v Nemčiji. Pri izvedbi naročila bodo sodelovali številni obrati Alstoma. Tovarna Alstom v Wrocławu bo dobavila karoserije za naročene vlake. Vlečni sistemi bodo izdelani v tovarni Tarbes, motorji v tovarni Ornans, signalni sistemi v tovarni Villeurbanne in transformatorji v tovarni Petit-Quevilly.

Norske tog AS je podjetje v lasti norveškega ministrstva za promet in komunikacije. Podjetje je odgovorno za nakup in upravljanje potniškega voznega parka na Norveškem.