sobota, 25. junij 2022

[CZ/SK-ČD] InterJet Prvič na Slovaškem

 Dne 20. junija 2022 je bil na linijah EC 141/140 „Ostravan“ Praha - Žilina in Žilina - Praha izjemoma uporabljen grablje InterJet. To je bila prva uporaba teh enot Viaggio Comfort s petimi avtomobili brez motorja na poti na Slovaško (in v tujino na splošno). Vendar je do tega prišlo zaradi tehnične težave na diagramirani lokomotivi in ​​standardnem grablju osebnih avtomobilov. 



Na storitev EC 141 Praha - Žilina je vplivalo več zapletov: zamuda pri odhodu iz Prahe, uporaba električnega ČD Cargo razreda 363 namesto ČD razreda 151 (in zato z najvišjo hitrostjo 120 km/h namesto 160 km). /h) in ponavljajočih se zaustavitev v sili, potem ko je ATP uporabil zasilno zavoro. Vse to je povzročilo približno 50-minutno zamudo v Žilini.

Zaradi pomanjkanja lokomotiv razreda 151 ČD trenutno uporablja dva stroja ČD Cargo razreda 363. To stanje ni povezano s trenutno problematiko ECM, temveč predvsem s pomanjkanjem kolesnih dvojic pri DPOV (ČD-ova popravila), ki onemogočajo dokončanje periodičnih popravil lokomotiv.

Prav na storitvah EC 141/140 je ČD od nedavne spremembe voznega reda v juniju načrtoval redno uvajanje InterJetov, a je bil na koncu ta načrt prestavljen za nedoločen čas, vključno z usposabljanjem vlakovnih oseb ZSSK, ki je bilo predvideno v začetku junija. V ČD vzroka niso želeli komentirati, a naj bi šlo za upravno zadevo, ki omejuje tamkajšnje delovanje InterJetsa. Slednje se do sedaj uporabljajo na domačem „Krušnohorju“ Praha - Ústí n. L. - Cheb in storitve „Západní expres“ Praha - Plzeň - Cheb.