sreda, 19. julij 2017

[ ITA - FS ] Muzej Trst Campo Marzio 2,0

Trst, 18. julij 2017 - Podpisana zjutraj na železniški muzej tržaškega Campo Marzio izvajanju protokola projekta obnove in ohranjanja tega območja. Minister za dediščino in kulturo in turizem Dario Franceschini, predsednik dežele Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani, župan Trst Roberto Dipiazza, predsednik uprave Ferrovie dello Stato italijanski Renato Mazzoncini in predsednik Fundacije FS Mauro Moretti, so podpisal akt, ki se začne projekt obnove prvega dela Trst Campo Marzio železniški muzej in ponovno uporabo kot turistične in muzejski kompleks.
FS, ki ga načrta za oživitev fundacije določa, v prvi fazi je obnova območja odprta za javnost, ob Via Giulio Cesare, kjer bodo razstavljena zbirka železniških spominkov pripravljeni - tudi nekaj unikatnih kosov - tako italijanske in nekdanjega avstro-Ogrske. Razstavišče bo zaprt od danes do konca dela in po obnovi bo s FS fundacija upravlja s pomočjo prostovoljcev.
Obnova se bo financiral s finančnim prispevkom Ministrstva za dediščino in kulturo in turizem za dva milijona evrov, Furlanija Julijska krajina, za pol milijona, država železnice skupino italijansko, lastnik nepremičnine, za milijon in med. Mesto Trst bodo prispevale k poslovanju. Železniški muzej v Trstu Campo Marzio ima sedež v resnici v nekdanji končne postaje stare avstro-ogrske liniji Trst - Dunaj. Zbirka zgodovinskih vlakov iz muzeja, še vedno povezan z operativnim železniškega omrežja je eden od vrste in mesto lahko za izlete postajo, ki izvirajo s starinskim vlakom v regiji ali v Avstriji in Sloveniji skozi starodavno gorski prelaz Repentabor, ki bo ostal v uporabi in razviti za te namene. Podpis je pred obiskom v parku in gradu Miramare in prvo potovanje na zgodovinski vlak iz Miramare postaji v Opčinah in stare železniške Rozzol, italijanski železniški mreži (italijanska FS Group) obnovljena, prihajajo Trst Campo Marzio. To je bila tudi priložnost za razpravo krepitev kulturnih in turističnih dejavnosti železniških prog iz naravnih območij na Krasu, v parku Miramar natančno in Opčinah. Fundacija FS, močno vpeta v organizaciji zgodovinskih vlakov na celotnem italijanskem ozemlju, namerava izkoristiti priložnosti, ki jih na območju Furlanije vznožju proge med Sacile in Gemona del Friuli, od Trsta železniške traku ponujajo, med Trstom in Trieste Campo Marzio Centralno, z možnostjo podaljšanje potovanja v Miramare in Opčinah na vikend.



Opomba urednika: hvala za zbirko voznega parka, nekateri od njih edinstven na italijanskem trgu, ki se je začela leta 1974, Trst Campo Marzio Železniški muzej odprli leta 1984 za delo prostovoljcev Oddelek Navdušenci Združenja tržaškega železniške Transport OND, da uspelo jim je muzej za 33 let, med številnimi težavami, še posebej sredi brezbrižnost mesta in institucij (merodajen je danes tudi napovedal, mesto, se zdi, da pull off evra). Že nekaj let so se pridružili pri delu prostovoljcev podpore Ferstoria. V zadnjih letih so dodali zanimive zbirke modelov, varnostnega aparata, železniških objektov in modelov, ki reproducirajo utrinki Davno, med Julijski krajini in v Istri. V tržaških prostovoljcev gre odobravanje skupnosti železniških navdušencev, ne le italijanske, ampak Evropejci, za nastanek in pretrpeli več kot tri desetletja pri upravljanju enega najlepših muzejskih lokacijah v Evropi, ki jih ščiti pred gradnjo in špekulacij razgradnje tem večkrat Ti so bili preizkušeni in zavrnil. Z novim vodstvom FS Fundacije upajmo na uspeh in prepoznavnost mesta, kot je ta danes dosegel Državni železniški muzej v Pietrarsa. Potem bo to področje, ki bo morala opraviti svoj del naloge, ki pomaga povečati vrednost te malo gem.