četrtek, 31. marec 2016

[ SLO - SŽ ] Kmalu gradbeno dovoljenje za drugi tir

V teh dneh naj bi izdali gradbeno dovoljenje za drugi tir od Kopra do Divače, poraja pa se vprašanje, kako so državni organi ocenjevali cene posameznih del, ki bodo potekala pri projektu.
Vlada naj bi jutri ali najkasneje prihodnji teden začela ustanavljati posebno projektno podjetje, največ pozornosti pa je usmerjene v sobotni sestanek o drugem tiru, ki ga je sklical predsednik vlade Miro Cerar. Na Brdu bo premier prisluhnil ožjemu krogu tistih, ki so povezani z gradnjo drugega tira.

Med njimi pa ni civilne iniciative za drugi tir, prav tako ne župana Kopra Borisa Popoviča, kar je začudilo ministra Dejana Židana, ki je skupaj s predstavniki SD-ja obiskal občino in Luko. Cerarju bo zato predlagal, naj povabi tudi Popoviča. Minister Židan je o nesoglasjih v koaliciji glede ustanovitve projektnega podjetja povedal: "Zelo prav je, da se ne ustanovi podjetja zaradi podjetja, ampak podjetje, ki bo izvedlo neposredno investicijo."
Kako jo bo izvedlo, pa se še ne ve, saj se menda zatika pri pravnih temeljih, ki bi podjetju omogočili, da se loti dela. Zato bojazen, da bo projektno podjetje izgubilo še kakšno leto. A po Židanovem mnenju je bil napredek kljub vsemu storjen. "Pomembno je, da so odkupljena zemljišča, da bo v prihodnjih dneh izdano gradbeno dovoljenje in da gremo po korakih naprej. Zdaj je potrebno zapreti finančno konstrukcijo. Namera vlade, da vloži 200 milijonov evrov, je pomemben korak naprej, saj dolgo časa ni bilo takega stališča," je dejal.

Kako so ocenjevali?
Židan sicer verjame, da je drugi tir mogoče zgraditi, ne da bi vlagateljem v zameno za gradnjo ponujali upravljanje s pristaniškimi terminali. Vlada pričakuje tudi revizijo vrednosti drugega tira; pomenljiv je rezultat ponudb za gradnjo izvlečnega tira: medtem ko so na ministrstvu za infrastrukturo ocenili, da je naložba vredna 27 milijonov evrov, so ponudbe precej nižje, od šest do 16 milijonov evrov. Podoben padec cen bi lahko pričakovali tudi pri vrednosti drugega tira v celoti, ki po vladnih napovedih dosega dobre 1,3 milijarde evrov.

sreda, 30. marec 2016

[ ALSTOM - FRA ] Alstom oddano Trentino pogodbo z več enot

ITALIJA: Trenitalia oddano Alstom pogodbo za dobavo nadaljnjih šest Coradia poldnevnika električnih več-enote za uporabo na območnih službah v Trentinu.

Podjetje bi napovedala, 25. marca je bila dana v okviru okvirnega sporazuma 2012, in dobave se bo predvidoma začela konec leta 2016.
160 km / h EMU bo imel šest avtomobilov, s približno 282 fiksnih in 42 zložljivih sedežev, dva prostorov za invalidske vozičke in prostora za 20 koles. Tam bo dostop z nizkim podom, vsaka vrata pa imajo vgrajene premostitvenih plošč za zapolnitev vrzeli med vlakom in platformo. EMU bo imel CCTV in informacijske zaslone, Braillove znake in 220 V vtičnice.
Več kot 100 Coradia Meridian EMU so zdaj v uporabi v Piemont, Lombardija, Toskana, Umbrija, Lacij, Marche in Abruzzo, z enotami za Campania, Trentino in na Siciliji, da sledijo. Garniture so zasnovani in izdelani v obratih Alstoma v Savigliano, Sesto San Giovanni in Bologni.

torek, 29. marec 2016

[ UK - BR ] Rumena spredaj konča postalo neobvezno

UK: Nova železniška Standardna skupina zajema slišnost in prepoznavnost je začela veljati 5. marca, odprava zahteve glede vlakov na nacionalno omrežje, da imajo rumeno spredaj konča.

varnostna industrija telo RSSB dejal tehnologija žaromet se je stanje izboljšalo, saj je bila zahteva za rumeno ploščo predstavil leta 1950, ko je bilo ugotovljeno, da so dizelski in električni vlaki tišja od parnih lokomotiv.
lastniki vozil in upravljavci biti dovolj zagotoviti prepoznavnost, ki pri novih in spremenjenih vozil vključuje vgradnjo žarometov so v skladu s tehnično specifikacijo za interoperabilnost za lokomotive in potniška tirna vozila. Rumena sprednji del je še vedno potrebna za vlake brez nove ureditve žarometov ter specifikacijo za rumeno ploščo je še vedno na voljo v novem standardu GM / RT2131, če je to ugotovljeno, da je dobra praksa.
RSSB dejal sprememba pomeni, lastniki in upravljavci zdaj lahko "da svojo ozaveščeno izbiro" o prednji barve konca, ob upoštevanju ocene tveganja in posvetovanju z vsemi prizadetimi stranmi. Barve, povezane z signalnih vidikov, ali z visoko prepoznavnost oblačil se je treba izogniti.   
Vendar pa je malo verjetno, da v tako kratkem času, saj je večina obstoječih vozil z rumenimi sprednjih koncev verjetno, da jih bo, ker niso v skladu z zahtevami žarometov TSI.  
Na progi je rastlina še rumena, in naprej obrnjenih površin na premikalne lokomotive in snežni plugi je treba vedno pobarvane rumeno s črnimi diagonalnimi črtami, kjer je smiselno, da to storijo.    

petek, 25. marec 2016

Vse najboljše EuroCityCard 8 let / EuroCityCard-Birthday 8 Year! 2008-2016

EuroCityCard-Praznoval rojstni dan 8 Leto! 2008-2016
EuroCityCard-Birthday 8 Year! 2008-2016








sreda, 23. marec 2016

[NOVA ZELANDIJA] Transdev podpiše operacijski pogodbo Wellington

NOVA ZELANDIJA: Večja Wellington Regionalni svet podpisal pogodbo o 15. marca za Transdev Wellington doo za opravljanje primestnih železniških storitev v glavnem mestu.
Transdev Wellington je skupno podjetje Transdev, ki je delovala železniških storitev v Aucklandu leta 2004, in Hyundai Rotem, ki bo ohranila Metro Rail floto Matangi 1 · 5 kV DC električne motorne-enote, ki jih je dobavil Wellington. Partnerstvo je bil imenovan prednostni ponudnik v decembru, pretepanje Serco in Keolis Downer-KiwiRail skupno podjetje.


Novi operater prevzeli dolžnost državne železniške KiwiRail julija 1. Pogodba bo trajal devet let, z dveh triletnih razširitve, ki so predmet doseganja ciljev uspešnosti, vključno učinkovitost in zadovoljstvo strank na čas. GWRC pričakuje, da pogodbe za opravljanje prihranke v višini približno 100 milijonov NZ $ več kot 15 let.
"To je prvi javni prevoz pogodba v regiji, Wellington, ki je resnično na podlagi uspešnosti in vozi resnično partnerstvu", je dejal GWRC predsednik Chris Laidlaw. "In to je šele začetek, svet bo z novimi avtobusnimi linijami in pogodb v naslednjih dveh letih. Še naprej bomo videli izboljšave in pravo vrednost za denar. " Tam bo tudi prehod na enotno blagovno znamko javnega prevoza, Metlink.
"Naša ekipa je delo zelo težko proti službe datum začetka dobave, da se zagotovi neoviran prehod brez motenj za osebje in stranke," je dejal Transdev vd direktor, Wellington, Alan Bannister. "Mi smo že tesno sodeluje z KiwiRail, GWRC in železniškem in pomorskega prometa unije , ki bi olajšala to. KiwiRail je trdo delal za vzpostavitev železniškega omrežja, ki je v dobrem položaju v smislu učinkovitosti in visoko zadovoljstvo strank ocen. Veselimo se, da gradi na teh uspehov voziti še večje zadovoljstvo strank, točnost, zanesljivost in pokroviteljstvo, ki prispeva k blaginji in rasti v regiji. "
Odvetniška pisarna DLA Piper svetoval GWRC in njeno hčerinsko družbo Večja Wellington Železniški Ltd na posel.

ponedeljek, 21. marec 2016

[ SLO - SŽ ] Električni vlak bo po progi Pragersko – Hodoš zapeljal predvidoma junija 2016

Železniška proga Pragersko – Hodoš je deležna trenutno največje infrastrukturne naložbe na področju železniške infrastrukture v Sloveniji. Poleg rekonstrukcije proge, ki bo omogočala hitrosti do 160 km/h poteka tudi elektrifikacija.



Celotna vrednost naložbe na železniški progi Pragersko – Hodoš, ki ostaja enotirna znaša 465,5 mio €, od tega je 50% evropskih sredstev. Po končanem projektu bo 109 km dolga proga elektrificirana, omogočala hitrost vlakov do 160 km/h, odsek Pragersko–Ormož bo omogočal 84 vlakov dnevno (prej 78), Ormož–Hodoš–državna meja pa 67 vlakov dnevno (prej 46). Skrajšal se bo tudi čas potovanja. Tako bo direktni potniški vlak med Pragerskim in Hodošem namesto 85 minut potoval predvidoma 63 minut, lokalni potniški vlak namesto 120 minut predvidoma le 83 minut in tovorni vlak namesto 99 minut predvidoma le 58 minut.

Na odseku Pragersko – Hodoš so v okviru modernizacije nivojskih prehodov uredili 78 prehodov: 32 nivojskih prehodov so ukinili, 27 nivojskih prehodov so modernizirali oz. uredili zavarovanja z avtomatsko napravo za zavarovanje, 19 prehodov so uredili izvennivojsko, od tega 12 podvozov, 2 podhoda za pešce in 5 nadvozov.

Začetek vožnje električnih vlakov
V letošnjem letu bodo zaključena vsa dela na relaciji Pragersko – Hodoš, razen namestitev vodnikov na odseku Ormož – Hodoš. Redno obratovanje vlakov z elektro vleko bo steklo po uspešno zaključenem testnem obratovanju, predivoma v mesecu juniju 2016.



sobota, 19. marec 2016

[ SLO - SŽ ] DRUGI TIR - REVIZIJA PROJEKTA: Prispelo 5 ponudb

Direkcija RS za infrastrukturo je za izvedbo revizije projekta drugega železniškega tira med Divačo in Koprom prejela pet ponudb, so sporočili po današnjem odpiranju. Ponujene cene se gibljejo od 81.000 evrov brez DDV do več kot 960.000 evrov.



Najnižjo ponudbo je podal konzorcij avstrijskih družb Fallast, STL Solutions for Transport and Logistic, LTE-Logistik und Transport in Rinderer & Partner ZT KG, in sicer v višini 81.000 evrov brez DDV, revizijo pa bi izvedli v 135 delovnih dneh.
Ponudba italijanske družbe Geodata Engeneeringznaša 176.900 evrov, izvedbo ponujajo v treh mesecih od podpisa pogodbe.
Španska INECO - Ingenieria y Economia del Transporte bi revizijo izvedla za 781.971,66 evra, in sicer v 120 dneh.
Italijanska družba J.V. Sistema Ingegneria in slovenska Axis sta podali ponudbo v višini 790.783,26 evra, rok izvedbe bi bil tri mesece od podpisa pogodbe.
Nemška DB International medtem ponuja revizijo za 963.800 evrov, izdelali pa bi jo v 147 dneh od podpisa pogodbe.
Vlada želi z revizijo proučiti možnosti optimizacije in racionalizacije projektnih rešitev ter tudi možnosti, da bi bil projekt namenjen samo tovornemu prometu, podrobneje pa naj bi bila raziskana tudi tveganja v času gradnje.


Vlada namerava za izgradnjo projekta drugega železniškega tira Koper-Divača ustanoviti posebno projektno podjetje, toda očitno je v igri še vedno tudi možnost izvedbe projekta prek mandatne pogodbe z Darsom. Vlada po besedah državnega sekretarja Metoda Dragonje to možnost preučuje, dokončnega odgovora pa še ni.

petek, 18. marec 2016

[ I - FS ] Benetke letališče sporazum železniško povezavo

ITALIJA: Roki za izgradnjo železniške povezave do letališča Venezia Marco Polo so določeni v memorandumu o soglasju, ki ga RFI in upravljanje letališča družbe podpisan SAVE 9. marca
Projekt bi zahteval 12 km novi trasi. To bi odstopajo od obstoječe Venezia - skladu tržaški okoli 7 km severovzhodno od Mestre postaje in sledite dovozno pot na letališče pred vstopom v predor na postajo pod potniškega terminala.

Predvideno je, da bo oblika dela zaključena v decembru 2016 z odobritvijo načrtovanja je treba doseči v letih 2017 in gradnji dobili v teku konec leta 2018 za dokončanje decembra 2023. storitev Prihodki bi se začela junija 2024, z direktnimi vlaki v Benetkah in Trstu načrtovanih .
Ministrstvo za infrastrukturo in promet in RFI so zagotavljanje € 14m za načrtovanje dela. Gradnja bo po ocenah stala višini 450 milijonov EUR, ki jih financira vlada, RFI in za povezovanje Evrope v EU.
  • 3. februarja RFI in Furlanije-Julijske krajine se dogovorili za nadgradnjo Benetke - Trst linijo za dvig največjo hitrost 150 km / h do 200 km / h.

četrtek, 17. marec 2016

[ SLO - SŽ ] Grožnja Slovenskim železnicam

Grožnja Slovenskim železnicam: ”Če ne nakažete denarja, bomo na vlak namestili bombo”

Za zdaj še neznani storilec je Slovenskim železnicam grozil, da bo pod vlak nastavil bombo, če mu ne izplačajo določene vsote denarja. Policija je prijavo potrdila, preiskava še poteka. 
Policijska uprava Ljubljana je potrdila, da je neznanec grozil z bombo. Kot so nam pojasnili, je neznanec v pisni grožnji zapisal, da bo pod vlak nastavil bombo, če mu iz Slovenskih železnic ne bodo nakazali določenega zneska denarja.

Grožnja je bila prijavljena policiji, ki trenutno še zbira obvestila o dogodku in išče storilca. Slovenske železnice so opozorile, naj bodo previdni, zaradi poteka preiskave pa na policiji trenutno še ne dajejo dodatnih informacij.
Količina denarja, ki jo je neznanec zahteval, ni znana, prav tako pa na policiji ne dajejo informacij o tem, kakšne ukrepe bodo sprejeli za zagotavljanje varnosti.

ponedeljek, 14. marec 2016

[ I - NTV & Italo ] Novo vlak Pendolino za NTV

Rim, 11. marca 2016: - Predhodni podatki iz NTV 31.12.2015 poudarjajo preobrat družbe. Prihodki so znašali 308 milijonov € STROŠKI ustavi na 258 milijonov evrov. Treba je tudi opozoriti na tem področju pomembno povečanje ponudbe, vse večje za 4,2%.

DELOVANJA EBITDA, prvič je bil pozitiven 58 milijonov €; rezultati prispevajo okrog 8 milijonov €, povezane z dodeljenimi belih certifikatov.
Prvič od začetka Italijansko, 28. aprila 2012, vidimo NET, da je pred obdavčitvijo znašal 1,8 milijona €.
V prepeljanih potnikov povečalo za 9,1 milijona v primerjavi s 6,6 milijona lanskega leta, kar je za 39,5% in faktorjem obremenitve v povprečju dosega 71,5% proti 51,7% več kot leto poprej .
Močne izboljšave, ki podpirajo izbiro direktorja in celotnega sveta direktorjev nadaljujemo po cesti, ki je naveden v poslovnem načrtu odobril februarja 2015.
Bilo je nekaj dosežkov:
  • Povečanje "dobava, od 48 do 56 dnevnih storitev, vse pogosteje na Rim-Milano in vključitev v Veroni italijanskem omrežju
  • Lansiranje modela intermodalnega železniško / ceste z 26 dnevnih povezav do ltalobus od AV Station Reggio Emilia
  • Dostop do postaje Rim Termini, Milano Centrale in Torino Porta Nuova


  • Povečana prisotnost na postajah z nakupom 160 novih avtomatov za vozovnice in odpiranje prostorov za vozovnice in Lounge namenjen pogoste potnike v Milanu in Rimu

Številni so 2016 cilji:
  • Porast oskrbe z marca z vključitvijo Brescie v italijanskem omrežju s 4 dnevne povezave
  • Replika intermodalnega železniški / cestni modela na druge postaje v omrežju
  • Povečano prisotnost na postajah, ki jih Italijansko vroči in odprtje salona v Rimu Tiburtina, Neapelj, Firence in Benetke, kot tudi repozicioniranje da v Bologni in strehi lounge v Milanu srednji
  • Razvoj trgov z bolj promiskuitetni oddelki AV / tradicionalna, z začetkom floto osmih vlakov EVO, ki je načrtovan od konca leta 2017

nedelja, 13. marec 2016

[ Španija - Talgo ] Talgo uspeh in dobiček !

TALGO: špansko vozni park proizvajalec Talgo je napovedal znatno povečanje iz leta v leto v prihodka in dobička za leto 2015, kot rezultat dejavnosti, ki izhajajo iz močne zaostankov pri delu.
Skupni promet za leto 2015 je 520 € · 7m, do 35 · 5% v letu 2014, medtem ko je EBITDA povečala 33 · 8% do 120 € · 5m in čisti dobiček se je povišal 54 · 8% do 59 € · 6m.

Talgo rekel "dober napredek", ki je bil dosežen pri zagotavljanju visoke hitrosti vlakov za Makkah Savdske Arabije - Medina linije, medtem ko je v Kazahstanu je bil nalog za 436 trenerjev tekmovali in delo se je začelo na drugega reda za 603 vozil. V UTY November Uzbekistan postavi € 38m nalog za dva 250 km / h vlakov, pri čemer je skupni zaostanek za € 3 · 1 milijardo.
"2015 je bilo leto znatne rasti tako v smislu čistih prihodkov od prodaje in donosnosti poslovanja", je dejal predsednik uprave José María Oriol. "Za izvršitev zaostanka je bil na čas, v skladu s poslovnimi načrti vsake od tekočih projektov, in izpolnila cilje učinkovitosti, ki jih TALGO. Glede na naše dolgoročnega vidika, je družba meni, da je treba okrepiti našo zaostankov pri projektih, ki zagotavljajo trajnost našega poslovnega modela. "

sobota, 12. marec 2016

[ I / F - FS / SNCF ] Lyon - Torino "prednostna naloga", pravijo, Franciji in Italiji

EUROPE: Gradnja nove železniške proge med Lyonom in Torinom preko baznega predora pod Mont Cenis je "prednostna naloga" za Francijo in Italijo, obe vladi poudaril, 8. marca, saj je imel vrh v Benetkah.
Med vrhom, italijanski minister za infrastrukturo in promet Graziano Delrio in njegov francoski kolega Alain Vidalies podpisala protokol o delitvi stroškov in indeksiranje projektov, dopolnilnih k sporazumu za izgradnjo nove proge, ki je bila podpisana 24. februarja 2015.

Po mnenju ministrov, dva vlade zdaj vztrajno delajo, da so sporazumi projektne ratificirale nacionalnih parlamentov in v veljavi do konca leta 2016. To bi omogočilo projekta časovni okvir dogovorjen z Evropsko komisijo, da se ohrani.
Delrio in Vidalies pozdravil tudi vključitev v svojih nacionalnih proračunov sredstva za ohranjanje storitev knjigovodske tovornjakov polprikolice za Modalohr gugalnica predala za vagone med Francijo in Italijo. Začela poskusno med Aiton in Orbasano v letu 2003, ta storitev je zdaj treba določiti na trajni podlagi. S sedanjimi omejitvami financiranja, so se ministri dogovorili, da podprejo spremembe na terminalih, ki bi omogočil nove storitve, je treba uvesti.

četrtek, 10. marec 2016

[ SLO / A - SŽ / ÖBB ] Korak k vstopu ÖBB v Slovenske železnice

Ljubljana − Državnozborski odbor za infrastrukturo je ob sprejetju enega dopolnila prižgal zeleno luč predlogu sprememb zakona o družbi Slovenske železnice (SŽ), ki bo omogočil vstop strateškega partnerja v SŽ - Tovorni promet. SŽ namreč za širitev na tuje trge, ki jo predvideva strategija družbe do leta 2020, nujno potrebuje strateškega partnerja.
Medtem ko veljavni zakon vsebuje določilo, da SŽ kot ustanovitelj in edini družbenik odvisnih družb svojega poslovnega deleža ne more deliti ali prenesti na drugo osebo, kar ni usklajeno s strategijo upravljanja državnih naložb, bodo spremembe omogočile možnost razpolaganja s poslovnim deležem, če bi se glede na razmere na trgu pokazalo to kot smotrno in racionalno.
Strategija SŽ do leta 2020 predvideva povečanje tržnega deleža in izboljšanje rezultatov, kar je mogoče zagotoviti s širitvijo tovornega prometa na južne in zahodne trge. Toda železnice same tega ne morejo narediti, saj so za širitev potrebni tako nov kapital kot nove stranke. »Pri širitvi v tovornem prometu nujno potrebujemo strateškega partnerja,« je poslancem pojasnil generalni direktor SŽ Dušan Mes.
V SŽ se o možnostih strateškega partnerstva v tovornem prometu pogovarjajo z avstrijskimi železnicami (ÖBB), s katerimi so v začetku leta podpisali pismo o nameri. Proces naj bi bil končal do konca leta, je pojasnil Mes.

Mes: Ne gre za odprodajo, ampak za dokapitalizacijo
Pri tem je dodal, da bodo SŽ kljub vstopu strateškega partnerja ostale večinski lastnik (50 odstotkov in ena delnica) odvisne družbe SŽ - Tovorni promet. Ne gre za odprodajo, ampak za dokapitalizacijo, nov vložek, ki bo namenjen širitvi na tuje trge, je zagotovil Mes.
Toda zapisano v strategiji upravljanja državnih naložb − ta poudarja strateško naravo posameznih naložb SŽ, ki so podpora osnovni dejavnosti (potniški in tovorni promet, infrastruktura, gradbeništvo, vleka in tehnika), v katerih država deleža ne sme znižati pod 50 odstotkov in eno delnico − za nekatere poslance očitno ni dovolj veliko zagotovilo, da kdaj v prihodnosti morebiti vendarle ne bi bilo odprodaje.
Poslanci SD so zato z dopolnilom, ki naj bi ga povzel odbor, hoteli v zakon vnesti zapis, da lahko SŽ kot ustanovitelj in družbenik odvisnih družb s poslovnimi deleži v posamezni odvisni družbi razpolaga najmanj do lastništva 50 odstotkov in ene delnice.
A je tak predlog dopolnila trčil na neodobravanje nekaterih poslancev, predstavnikov ministrstva za infrastrukturo in tudi Mesa. Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Klemen Grebenšek je opozoril, da predlagano dopolnilo spreminja strategijo upravljanja državnih naložb, saj se nanaša na vse odvisne družbe SŽ, medtem ko strategija jasno določa, katere odvisne družbe SŽ so strateške in katere ne.
Mes je dodal, da bi dopolnilo, kot so ga predlagali poslanci SD, lahko tudi omejilo poslovanje SŽ v prihodnje, saj bi z njim lahko omejili lastništvo novih odvisnih družb, ki bi jih lahko SŽ s strateškim partnerjem ustanavljale v tujini. Bojazen nekaterih pred morebitno odprodajo obstoječih odvisnih družb pa je zavrnil tudi s pojasnilom, da že akt o ustanovitvi SŽ poslovodstvu nalaga pridobitev predhodnega soglasja SDH pred vsakim razpolaganjem s katero od odvisnih družb.
Sledilo je polurno usklajevanje o predlaganem dopolnilu, ki je privedlo do novega dopolnila odbora in ta je dobil zadostno podporo. Tako bo v zakonu zapisano, da SŽ kot ustanovitelj in družbenik odvisnih družb s poslovnimi deleži v posamezni odvisni družbi lahko razpolaga le v skladu s strategijo upravljanja državnih naložb. Poslanec SDS Ljubo Žnidar je sicer ocenil, da to dopolnilo ne prinaša ničesar, opozarja samo, da je treba spoštovati veljavno zakonodajo.




ponedeljek, 7. marec 2016

[ Galerija / Gallery ] Desiro Mainline 2 "OBB" 4746.001

Nova fotoreportaža slika za Desiro Mainline 2 "OBB" 4746.001/501 v Špilju .

















sobota, 5. marec 2016

[ SLO - SŽ ] Primorski župani podprli gradnjo drugega tira

Delavci Luke Koper so na svojo stran pridobili primorske župane od Pirana do Ajdovščine; podpirajo razvoj koprskega pristanišča in od države zahtevajo, da takoj zgradi drugi tir, saj je pomemben za slovensko gospodarstvo in širšo regijo. Danes so devet županov, predstavniki sveta delavcev Luke in luška sindikata podpisali skupno izjavo o tem. V svetu delavcev Luke pravijo, da bodo vztrajali; če bo treba, tudi z referendumom za drugi tir.

KOPER > Pod izjavo so za zdaj podpisi koprskega župana Borisa Popoviča, ankaranskega Gregorja Strmčnika, izolskega Igorja Kolenca, piranskega Petra Bossmana, sežanskega Davorina Terčona, divaške županje Alenke Štrucl Dovgan, hrpeljske županje Saše Likavec Svetelšek, ajdovskega Tadeja Beočanina, župana občine Renče-VogrskoAleša Bucika ter podpisi sindikalistov in predstavnikov sveta delavcev Luke.
> Boris Popovič“Vse stranke do zdaj so imele v svojih predvolilnih programih tudi razvoj Luke Koper in drugi tir, zato je treba od nosilcev oblasti zahtevati, da enkrat svoje programe tudi uresničijo. Če si ne upajo sprejemati odločitev, naj niti ne kandidirajo. To je problem naših vlad, da se ne odločajo, medtem pa nas druge države prehitevajo.”
> Igor Kolenc“Luka Koper je le vrh ledene gore. Enako se država obnaša do vseh pobud, ki prihajajo iz lokalnih skupnosti, pa naj gre za Luko, lokalne vinjete ali obalno cesto: samo iščejo razloge, zakaj se česa ne da.”
> Davorin Terčon: “Treba je prenehati s totalno ignoranco lokalnih pobud s strani države. Luka Koper je generator razvoja celotne države in jo je treba podpreti.”
> Gregor Strmčnik“Podpiramo zaposlene v Luki Koper, gradnjo drugega tira in tudi širitev pristanišča, a ne tako, kot je to z zastarelimi urbanističnimi pristopi predstavljeno v vladni uredbi o državnem prostorskem načrtu.”
> Aleš Bucik“Neumna je tista država, ki ne zna izkoristiti naravnih danosti, kar morje zagotovo je. Ponosni smo lahko, da imamo podjetje, kot je Luka Koper in velika graja gre politiki, ki tega ne prepozna.”
> Tadej Beočanin: “Smo industrijsko središče Vipavske doline. Izdelki iz Ajdovščine potujejo v vse države sveta - po morju in na ladje jih vkrcajo v Kopru. Luka Koper bistveno presega lokalne interese. Ima odlične rezultate, kar kaže, da je lastništvo ustrezno, zato smo proti spreminjanju lastništva. Pameten lastnik pa mora zagotavljati pogoje za razvoj svojega podjetja.”
Župani in zaposleni v Luki Koper imajo dovolj neodzivnosti vlade in v skupni izjavi od vlade, pristojnih ministrstev in državnega zbora zahtevajo, da takoj prenehajo postopke razprodaje in privatizacije Luke Koper, ki je strateško državno podjetje, da takoj začnejo graditi drugi tir Koper-Divača, a ne s pogojevanji s privatizacijo Luke Koper in razkosavanjem pristanišča na več medsebojno neodvisnih terminalov. Poleg tega zahtevajo še, da vlada takoj pripravi takšne spremembe državnega prostorskega načrta za pristanišče, ki bodo poleg širitve pristanišča vključevale tudi interese zaposlenih in prebivalcev, stališča lokalnih skupnosti ter javni interes. Vlada naj zagotovi nadaljnji razvoj transportno-logistične panoge brez podrejanja potrebam dnevne politike in končno, naj podpre razvoj Luke Koper, ki že 60 let ustvarja zgodbo o uspehu.
“Naša Luka beleži eno večjih rasti med evropskimi pristanišči. In še bolj bi rasli, če bi imeli od države več podpore pri pridobivanju dovoljenj, zemljišč in pri drugem tiru. Če ne bo rasti, bo stagnacija in to vodi v nazadovanje in na dolgi rok v socialno bombo,” je opozoril delavski direktor Luke Koper Stojan Čepar. Svet delavcev Luke je v nekaj tednih zbral že 18.000 podpisov ljudi pod peticijo za gradnjo drugega tira in proti vzpostavljanju pristaniške uprave v Kopru ter prodaji Luke Koper. “Zdaj gremo na aktivno zbiranje podpisov po vsej Sloveniji,” napoveduje predsednik sveta delavcev Marko Grabljevec“To nam bo dober pokazatelj za primer, če bomo morali zahtevati referendum za drugi tir,” pravi. V sindikatu žerjavistov pravijo, da so v skrajnem primeru pripravljeni iti tudi na cesto.

četrtek, 3. marec 2016

[ NL - Syntus ] 16 vlakov vrste flirt3 (električni večkratne enote) za nizozemska podjetja syntus

Stadlerju je zmagal na 16 vlakov vrste flirt3 emu (električni večkratne enote) za nizozemska podjetja syntus bv in keolis zmagal. Vlaki so vrstice zwoile - kampen in zwoile - enschedeju uporabo. Operacija je od decembra 2017.



Vrednost je pogodba vredna približno 125 milijonov eur in zajema pri dobavi vlakov in vzdrževanje za 15 let. 16 električni flirt3 so razdeljena na devet 3-kos in sedem 4-kos večkratne enote. Največja hitrost 160 km / h. Prodanega flirt3-sestavah izpolnjevati nova tsi-standardov 2014. to pomeni, da so vozila smislu hrup, energetska učinkovitost ali tudi dostopnost ljudje z omejeno mobilnostjo na količino časa. Dostava prvega vozila že poteka v juniju 2017 za zaključek testov za tipa. Hitro razpoložljivost - zahvaljujoč edinstveni modularna gradnja flirt3 razred - je bilo nekoč več eden od bistvenih meril za dodatek k stadlerju. 16 novih vlakov so izdelana v švici.