ponedeljek, 13. april 2020

[SLO-SŽ] Virus upočasnil tudi prihod novih vlakov

Ustavitev javnega potniškega prometa je nekoliko zavrla tudi priprave na prihod novih potniških vlakov na slovenske tire. Slovenske železnice so namreč začele dobivati naročene vlakovne garniture, ki bodo v redni promet vključene po testiranjih in sprosti



V začetku marca je v Slovenijo pripeljala prva od 52 naročenih vlakovnih garnitur, ki so jih Slovenske železnice naročile pri poljski podružnici švicarskega Stadlerja. Prvi mož Slovenskih železnic je še pred epidemijo in ustavitvijo javnega potniškega prometa napovedal, da bo prvi vlak po tirih zapeljal sredi aprila. Žal, pravi Dušan Mes, se to ne bo zgodilo.
"Zdaj opravljajo testiranja, vsaj tista, ki jih lahko. Vse to bo za nekaj časa zamaknilo predviden rok, ko bodo vlaki dani v redni promet. Osebje iz Švice zdaj težko pride v Slovenijo, tudi proizvodnja pri njih se ustavlja. Pričakujemo nov terminski plan dobave. Nekaj zamude bo, ne pa veliko."
31 kompozicij bo električnih, 21 dizelskih. Do konca leta je predviden prihod še desetih vlakovnih sestavov.
"Vlaki so udobni, imajo več prostora tudi za kolesarje, invalide. Potovanje bo bistveno bolj udobno, kot je zdaj, ko je povprečna starost vlakov tudi 30 let."
52 novih vlakov, ki bodo v Slovenijo prišli v prihodnjih dveh letih, bo zamenjalo skoraj 70 odstotkov vseh vlakov za potniški promet. Mes težav s pridobivanjem obratnih dovoljenj za redne vožnje ne pričakuje.
"Ti vlaki vozijo po več evropskih državah, nekaj testov so drugod že opravili. To, kar morajo opraviti v Sloveniji, pridobivamo v teh dneh. Zapletov ne pričakujem."
Več kot 50 odstotkov zaposlenih je trenutno na čakanju. Vsa gradbena in vzdrževalna dela izvajajo zdaj, ko je prometa manj, bolj pospešeno.