ponedeljek, 10. februar 2020

[SK-ZSSR] Slovaške železnice so pokazale novo električno več enoto podjetja Skoda

Prve od 25 modernih električnih RegioPanter več enot so slovaške železnice predstavile širšemu občinstvu. Kmalu bo začel uporabljati železniške povezave, tudi do poljskega Zwardoń.

Predstavitev prvega od štiričlanskega RegioPanterja je potekala 6. februarja. Razpis za dobavo 25 več enot je zmagala družba Škoda Transport v konzorciju z lokalnim majhnim proizvajalcem železniških vozil: ŽOS Trnava. Vozila se po videzu nekoliko razlikujejo od doslej proizvedenih RegioPanter. Na primer, žarometi v slovaškem vozilu so različni.

Slovaki bodo za 25 ezt plačali skupno 160 milijonov evrov. Na razpisu je češko-slovaški konzorcij brez težav premagal Stadlerja, ki je želel izdelovati vozila v ZSSK na Poljskem.

Nova regionalna vozila so zasnovana za delovanje na vseh elektrificiranih progah Slovaške do hitrosti 160 km / h in pod kontaktnim sistemom dveh napetosti: 3 kV in 25 kV. 12 kosov tridelnega ezta bo imel dolžino 80 metrov in prostornino 247 sedežev, druga različica, štiriselna z dolžino 106 metrov, pa bo sprejela 343 ljudi. Člani v obeh primerih so nameščeni na dveh ločenih otroških vozičkih in ne kot npr. Impuls ali Elves: Jacobs otroški vozički.

Prvotno naj bi bili ezt pripravljeni na odhod s potniki že marca 2020, redne povezave pa bodo začele šele od junija. Videli jih bomo tudi na Poljskem, saj bodo na tečajih iz Ziline preko Czadce prispeli do Zwardoń-a. Vozili bodo tudi od Žiline do Trencina in Liptovskega Mikulasa. Tu smo več pisali o vozilih .