četrtek, 13. februar 2020

[SLO/HR - SŽ/HŽ] V Zagrebu danes podpisali sporazum o sodelovanju med HŽ Putnički prijevoz in SŽ

V Zagrebu danes podpisali sporazum o sodelovanju med HŽ Putnički prijevoz in SŽ – Potniški promet v sklopu evropskega projekta CONNECT2CE



V projektu CONNECT2CE vozovnice – integrirane čezmejne vozovnice Slovenija sodeluje že od junija leta 2017. Z današnjim podpisom sporazuma, ki se ga je udeležil tudi mag. Bernard Šrajner z gospodarskega oddelka slovenskega veleposlaništva v Zagrebu, je k projektu pristopila tudi Hrvaška.
S sporazumom o sodelovanju Slovenske železnice skupaj s Hrvaškimi železnicami določajo aktivnosti in ukrepe, s katerimi bodo izboljšali storitve in ponudbo mednarodnih vlakov, ki vozijo med Slovenijo in Hrvaško.
Kot je ob podpisu sporazuma povedala direktorica potniškega prometa Slovenskih železnic Darja Kocjan, je v času vse bolj zaostrene konkurence prevozov z osebnimi avtomobili in nizkocenovnimi avtobusnimi prevozi, naloga železnice vsekakor, da potnikom ponudi vlak kot alternativo in okolju najbolj prijazno obliko prevoza. Kar seveda pomembno prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa in čistejšemu okolju ter revitalizaciji gospodarskih dejavnosti, vključno  turizma, z obeh strani meje.  Ob tem je direktorica SŽ – Potniški promet  spomnila tudi na dolgoletno aktivno sodelovanje s Hrvaškimi železnicami – potniškim prometom pri voznorednih aktivnostih, pripravi skupnih ponudb in promociji potovanj z vlakom. S skupnimi močmi lahko potnike še bolj prepričamo k čim večji uporabi vlaka v čezmejnem prometu, ki lahko pripelje do povečanja obsega železniškega potniškega prometa, je še dejala Darja Kocjan.
Storitev mednarodnega prevoza potnikov na notranjem prevoznem trgu Evropske unije predstavlja storitev prevoza potnikov, pri katerem vlak preide najmanj eno mejno točko države članice in pri čemer je osnovi cilj te storitve prevoz potnikov med železniškimi postajami različnih držav članic. Vlak se lahko spoji in/ali razdruži, različni deli vlaka pa imajo lahko različne odhodne in namembne postaje, pod pogojem, da vsi vagoni preidejo najmanj eno mejno točko.
SPORAZUM O SODELOVANJU (MoU) O IZBOLJŠANJU STORITEV NA MEDNARODNIH VLAKIH med HŽPP in SŽ-PP bo zagotovil kakovostnejše storitev prevoza obeh železniških operaterjev svojim uporabnikom/potnikom na mednarodni ravni, v okviru projekta CONNECT2CE.