ponedeljek, 5. december 2022

[LT-BALTIC RAIL] Litva: Razpis za projekt Rail Baltica v Kaunasu

Skupno podjetje RB Rail AS, ki koordinira projekt Rail Baltica v Litvi, Latviji in Estoniji, je objavilo razpis za projektno dokumentacijo za progo skozi železniško križišče Kaunas.



 Razpis zajema pripravo projektne dokumentacije za odsek skozi Kaunas. Obsega cca 83 km glavne trase 1435 mm in 27 km pomožnih in tovornih tirov 1435 mm in 1520 mm. Trasa bo vključevala 14 mostov in viaduktov v skupni dolžini 7 km, zgrajenih bo približno 3,6 km podpornih zidov. Poleg tega je predvidenih še 10 cestnih mostov in viaduktov, štirje prepusti in dva prehoda za živali.

Interesenti lahko oddajo prijave za sodelovanje v postopku do 16. januarja 2023. Naročilo se izvede v obliki konkurenčnega postopka s pogajanji. Glavni tehnični projekt bo pripravljen v 24 mesecih od sklenitve pogodbe, izvedbeni tehnični projekt pa v 72 mesecih. Predvideno je bilo, da se bo avtorski nadzor izvajal v roku 96 mesecev (osem let) od sklenitve pogodbe.

Skupaj bo v baltskih državah zgrajenih 870 km standardnotirnih prog. Trenutno je v fazi projektiranja več kot 640 km trase. V teku so tudi razpisi za odseke od Kaunasa do Vilne in od Kaunasa do meje s Poljsko.