četrtek, 1. december 2022

[BEL/PL-PKP IC] Belgijske lokomotive bo vlekel PKP Intercity? Obstaja ponudba!

 PKP Intercity je prejel ponudbo na razpis za najem 10 električnih lokomotiv. Predložilo ga je podjetje Seville Rail Rent, ki je nedavno uvozilo rabljene lokomotive iz Belgije na Poljsko.



Kot smo poročali sredi meseca, je PKP Intercity objavil razpis za najem desetih električnih lokomotiv za obdobje enega leta . V podjetju priznavajo, da je načrt najema električnih lokomotiv povezan z nezmožnostjo pravočasnega opravljanja pregledov P4 . Ta težava še posebej velja za vozila EP09, potem ko je bil Olkol razglašen v stečaju .

Postopek, ki ga je napovedal prevoznik, je imel zelo kratek potek. Bila je ena ponudba, od Seville Rail Rent. Podjetje je prijavilo vseh pet delov naročila (vsak del zajema dve lokomotivi). Ponujena cena je 4.413.241,35 PLN bruto za vsak del, kar pomeni 2,2 milijona PLN za eno lokomotivo.

Te ponudbe so le delno vključene v oceno stroškov PKP Intercity. Za tri dele, ki zadevajo lokomotive z delovno hitrostjo najmanj 160 km/h, je prevoznik določil proračun na 5.455.872,23 PLN bruto – in ponudba Seville sodi vanj. V preostalih dveh delih, kar zadeva lokomotive z minimalno delovno hitrostjo 125 km/h, je proračun vsakega dela le 3.438.728,12 PLN bruto. In tukaj ponudbe presegajo.

Seville Rail Rent je nedavno uvozil na Poljsko veliko serijo 160 km/h lokomotiv iz Belgije, ki jih želi v šestih mesecih uvesti v nacionalno potniško in tovorno omrežje.