torek, 6. december 2022

[FIN-VR/Stadler] Novi vlak Flirt4 Stadler tudi v Finski

 29. novembra 2022 sta finska skupina VR in Stadler podpisala pogodbo za dobavo 20 enonadstropnih večnamenskih enot FLIRT . Z učinkovitimi električnimi pogoni vlaki omogočajo še bolj trajnosten železniški promet v regiji Helsinki. Pogodba vključuje dobavo rezervnih delov ter možnost za nadaljnjih 50 vlakov in celotno širitev storitev.





29. novembra 2022 sta VR Group in Stadler podpisala pogodbo za proizvodnjo in dobavo 20 električnih večnamenskih enot FLIRT v finski prestolnici Helsinki. Poleg dobave rezervnih delov pogodba vključuje tudi možnosti za 50 dodatnih večnamenskih enot in razširitev storitev na Stadlerjev model polne storitve.

Novi vlaki so namenjeni uporabi v regionalnem prometu okoli glavnega mesta Helsinki in v regiji Tampere. S svojim učinkovitim električnim pogonom omogočajo še bolj trajnostno železniško poslovanje in podpirajo skupino VR pri njenem poslanstvu okolju prijaznega javnega prevoza na Finskem. Če bo v prihodnosti potrebno, se lahko FLIRT uporablja tudi kot medkrajevni vlak. Dobava prvega vozila je predvidena za pomlad 2026.

Stadler ima bogate izkušnje pri izdelavi voznega parka za zahtevne podnebne razmere. Z več kot 2500 prodanimi enotami je FLIRT (Hitri lahki medkrajevni in regionalni vlak) dokazana Stadlerjeva uspešnica. 81 FLIRT so že na poti na Finskem – pa tudi na Švedskem, Norveškem in v Estoniji. Zlasti v teh državah FLIRT dokazuje svojo odlično primernost za težke zimske razmere.

Novi FLIRT so prav tako posebej prilagojeni nordijskemu podnebju na Finskem. To vključuje velike snežne pluge, učinkovito klimatsko napravo, vključno s talnim ogrevanjem na vstopnih območjih, kot tudi posebno izolacijo in dobro zaprte strojnice za zaščito pogonske tehnologije.

»Ponosni smo, da lahko dostavimo našo prodajno uspešnico FLIRT skupini VR po 60 lokomotivah. FLIRT je že tisočkrat dokazal svojo vsestranskost in robustnost – od Arktičnega kroga do Afrike. Nova vozila bodo potnikom VR zagotovila okolju prijazno, zanesljivo in udobno potovalno izkušnjo – tudi v težkih zimskih vremenskih razmerah»

»Stadlerjeva ponudba natančno ustreza našim potrebam. Tako si v skupini VR želimo, da bi bili vlaki prihodnosti: energetsko učinkoviti, dostopni vsem, prostorni in udobni. Veseli smo, da imamo Stadler ob strani kot partnerja v naši misiji, da skupaj ustvarimo boljši svet»

V vlakih s štirimi vagoni je prostora za 796 potnikov, od tega 356 sedečih. Največja hitrost je 160 km/h. Kot vsi FLIRT imajo brezstopenjske vhode, nizke emisije hrupa znotraj in zunaj vlakov ter prostorne večnamenske cone za otroške vozičke, invalidske vozičke, kolesa in prtljago. Finska je eno najpomembnejših žarišč v Evropi za izjemen dizajn. Zaradi tega je Stadler sodeloval z lokalno agencijo, da bi zagotovil, da novi vlaki odražajo finski dizajn. Notranjost je elegantna in elegantna, hkrati pa je modularna, tako da jo je mogoče enostavno preurediti ali zamenjati med življenjsko dobo vlakov.

Novi FLIRT podpira zavezanost skupine VR k trajnostni mobilnosti. Lahka aluminijasta konstrukcija, značilna za Stadler, v kombinaciji z najnovejšo tehnologijo pretvornikov znatno zmanjša porabo energije vlakov. Uporaba propana kot hladilne tekočine, uporaba kompresorjev brez olja in možnost recikliranja velikega dela materialov po koncu njihove življenjske dobe je le nekaj primerov.