torek, 18. avgust 2015

[ SRB/MAK - ŽS / MŽ ] Nova prebežniška kriza v Gevgeliji na makedonsko-grški meji

V mestu Gevgelija v Makedoniji, v bližini meje z Grčijo, zadnje dni poteka še ena prebežniška kriza. Številni migranti se namreč zbirajo tam, da bi ujeli vlak za Srbijo, zadnjo oviro pred Evropsko unijo.

Makedonija, kamor je v zadnjih dneh iz Grčije po ocenah Rdečega križa prišlo kar do 2.000 migrantov na dan, tako kot otok Kos v Grčiji ali francosko pristaniško mesto Calais postaja nova frontna linija v prebežniški krizi, ki vse bolj duši Evropo. V Gevgeliji, natančneje na njeni železniški postaji, se zbirajo migranti, ki so prišli iz Sirije, Iraka ali Afganistana, in upajo, da bodo dobili svoje mesto na enem izmed vlakov, ki peljejo v Srbijo, zadnjo postajo pred Madžarsko in Evropsko unijo ter schengenskim prostorom.
Makedonske oblasti zagotavljajo, da delajo najboljše, kar je v njihovi moči, da bi rešile problematiko, a je, tako kot v Srbiji, obseg težav že presegel razpoložljive vire. Kot je poročal Reuters, razen nekaj policistov in nekaj delavcev UNHCR-ja, nihče ne skrbi za red na železniški postaji, kjer se skuša več tisoč ljudi vkrcati na enega izmed treh mednarodnih vlakov, ki se tam ustavijo vsak dan.
Vsak vlak se napolni v desetih minutah, otroke spravljajo na vlak tudi skozi okna
Med migranti so se v zadnjih dneh večkrat vneli spopadi za mesto na vlaku, gneča pred vsakimi vrati vlaka, ko ta pripelje na postajo, pa je skoraj neopisljiva. Kot poročajo srbski mediji, se vsak vlak napolni v desetih minutah, nato pa policija in strojevodje porabijo uro in pol do dve, da z vlaka pošljejo od 200 do 300 ljudi, ki so brez vozovnic. Številni se skušajo na vlak povzpeti tudi po tem, ko ta že odpelje s postaje, na vlak skozi okna spravljajo tudi otroke.
Tudi razmere na postaji so precej kaotične. Nikjer ni kemičnih stranišč, ostanki hrane so raztreseni po tleh, v zraku je mogoče čutiti neprijeten vonj, veliko je prahu in mušic, številni otroci so bolni, zdravnikov, ki bi jih lahko pregledali, pa ni. Kot so poročali srbski mediji, so prebivalci stanovanjskih blokov ob železniški postaji pred svojimi domovanji polili celo beton, da se migranti ne bi mogli tam zbirati.
Kljub temu pa so nekateri v prebežniški krizi videli tudi poslovno priložnost. Lokalni prodajalci so na železniški postaji postavili tržnico, kjer prodajajo pijačo, hrano, cigarete in slaščice. Neki moški je začel z izposojo polnilcev mobilnih telefonov.
Župan: Makedonija in Srbija bi potrebovali svojo ograjo
Župan Gevgelije Ivan Frangov je v petek dejal, da bi morali Makedonija in Srbija zgraditi svojo ograjo. "Te problematike nismo ustvarili v Makedoniji ali Gevgeliji. Migranti pridejo skozi državo, članico Evropske unije, to pa je Grčija," je povedal.