sreda, 26. avgust 2015

[ SLO - SŽ ] S šolo končno potniški vlaki na notranjki

Predprodaja dijaških mesečnih vozovnic se na SŽ začne 24. avgusta, študentskih subvencioniranih vozovnic pa mesec kasneje.



Ljubljana - Slovenske železnice bodo dijaške subvencionirane mesečne vozovnice za prihajajoče šolsko leto začele prodajati prihodnji ponedeljek, 24. avgusta, subvencionirane vozovnice za študente za študijsko leto 2015/2016 pa v četrtek, 24. septembra. Tudi za uporabnike notranjske, primorske in kraške proge.

Dijaki in študentje pridobijo z nakupom subvencionirane vozovnice še dodatne ugodnosti: ob koncih tedna, med prazniki in počitnicami lahko na kateri koli relaciji po Sloveniji potujejo za petdeset, po tujini pa za 25 odstotkov ceneje. S subvencionirano vozovnico za junij 2016 pa se bodo lahko med poletni počitnicami na isti relaciji vozili brezplačno, sporočajo iz SŽ.

Na prodajnih mestih Slovenskih železnic je mogoče kupiti subvencionirane mesečne, polletne in letne vozovnice ter vozovnice za deset voženj. Železničarji priporočajo nakup v predprodaji, saj bo tako gneča na blagajnah v prvih dneh šolskega in študijskega leta manjša.

Elektronsko e-vlogo za subvencionirane vozovnice lahko dijaki in študentje izpolnijo na spletni strani Slovenskih železnic in si tako poenostavijo nakup, hkrati pa sodelujejo v nagradnem žrebanju. Do subvencionirane vozovnice so upravičeni dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo najmanj dva kilometra od kraja izobraževanja.

Dodatni popusti s subvencionirano vozovnico

Vsi, ki se bodo odločili za katero koli od subvencioniranih abonentskih vozovnic - mesečno, polletno ali letno - bodo nagrajeni še s popustom ABOš 25&50, kar pomeni, da bodo ob sobotah, nedeljah, praznikih - dela prostih dneh v RS ter med šolskimi počitnicami po Sloveniji potovali s 50-odstotnim popustom, v tujino pa s 25-odstotnim popustom, po ponudbi RailPlus.

S subvencionirano mesečno, polletno ali letno vozovnico je mogoče uveljavljati tudi številne popuste za prenočitve v hotelih, hostlih, termah, vodnih parkih itn. Seznam ponudnikov je na spletni strani Slovenskih železnic, v rubriki Popust z vozovnico.

Notranjska proga
Predvidoma najkasneje s 1. septembrom bo po letu in pol ponovno stekel redni potniški promet po veljavnem voznem redu tudi po notranjski progi od Borovnice proti Pivki in naprej proti Sežani, Kopru in Ilirski Bistrici. Dela trenutno sicer še potekajo, ker gre vse po načrtih pa na SŽ dodatnih odlogov zaenkrat ne predvidevajo. Proga je za redni potniški promet zaprta vse od lanskega februarja, ko jo je poškodoval žled.