sobota, 4. maj 2013

Zaradi najhujše železniške nesreče na Hrvaškem dva v zapor

Splitsko sodišče je nekdanjega direktorja Hrvaških železnic Ivana Medaka zaradi železniške nesreče pri Splitu leta 2009, ko je umrlo šest ljudi, 55 pa je bilo ranjenih, obsodilo na štiri leta zapora.
Sojenje je trajalo dve leti in pol, svetovalec v podjetju Intrade Jozo Bazina je bil obsojen na tri leta zapora, sodišče pa je oprostilo direktorja podjetja Intrade Ivana Tomaškovića, vodjo protipožarne zaščite HŽ-ja v Splitu Draga Rogulja in gasilca Branka Tišlerja - vsi trije so bili obtoženi povzročitve kaznivega dejanja splošne nevarnosti iz malomarnosti. Sodba še ni pravnomočna.
Medak in Bazina sta bila obsojena zaradi sodelovanja pri nakupu in uporabi protipožarnega sredstva retardant, ki so ga nanesli na progo za uničevanje plevela in se je spremenilo v vosku podobno drsečo snov.
Sodni izvedenci so ugotovili, da je prav retardant povzročil nesrečo nagibnega vlaka, ki je iztiril 24. julija 2009 pri Rudinah pri Splitu in terjal šest smrtnih žrtev, 55 ljudi pa je bilo poškodovanih, med njimi tudi 73-letna slovenska državljanka.

Retardant povzročil blokado kolesNesreča se je zgodila, ko je vlak zaviral, a so zaradi omenjenega sredstva zablokirala kolesa vlaka, ki je z nenadzorovano hitrostjo v ovinku pri železniški postaji Rudine zdrsnil s tirov. Strokovnjaki so ugotovili, da je vlak nenadzorovano v treh minutah in 46 sekundah prevozil 6.245 metrov s povprečno hitrostjo 99,5 kilometra na uro. Vlak je bil sicer tehnično brezhiben, v njem pa je bilo več kot 100 potnikov.
Milijonska škoda zaradi nesrečeŽelezniška nesreča pri Rudinah je bila najhujša železniška nesreča na Hrvaškem. Hrvaške železnice so družinam umrlih potnikov izplačale slabe štiri milijone kun (533.000 evrov), ranjenim pa 1,2 milijona kun (160.000 evrov) odškodnine, v nesreči pa je nastala tudi za več sto tisoč evrov gmotne škode.
Iztirjenje je bilo usodno za šest ljudi, štiri Hrvate in dva tujca. Vsi štirje Hrvati so prebivali v Zagrebu, v nesreči nagibnega vlaka, ki je vozil iz Zagreba proti Splitu, pa sta poleg njih umrla tudi francoska državljanka in dvojni državljan Srbije in Španije s prebivališčem v Sloveniji.