sobota, 11. maj 2013

Zamude potniških vlakov med Borovnico in Logatcem

Zaradi znižanja najvišje dovoljene hitrosti vlakov s 75 kilometrov na uro na 30 do 50 kilometrov na uro bodo do nadaljnjega potniški vlaki na odseku Borovnica–Verd–Logatec vozili z zamudo do 15 minut, posamični vlaki pa imajo lahko tudi več zamude. Zamude nastajajo tudi v tovornem prometu, kjer tovorni vlaki zamujajo med 20 in 90 minut, saj svojo vožnjo kar najbolj prilagajajo vožnji potniških vlakov.

 Za boljšo prepustnost proge na odseku Verd–Logatec bomo že v naslednjih dneh izvedli več izrednih ukrepov, ki bodo omogočili vsaj delno zmanjšanje zamud. Proga Borovnica–Verd bo sanirana z že predvidenimi gradbenimi deli, ki bodo potekala od 18. maja do konca junija. Tudi v času teh del bodo zaradi zapore proge nastajale zamude, za potnike pa bo na relaciji del organiziran prevoz z avtobusi.

Odsek med Verdom in Logatcem bomo Slovenske železnice sanirale takoj, ko bodo za to zagotovljena sredstva. Javna železniška infrastruktura je namreč last države in dela na njej se financirajo s sredstvi državnega proračuna.

Potnikom se opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje. Tudi v prihodnje bomo vožnjo tovornih vlakov prilagajali tako, da bodo potniški vlaki vozili prednostno. Obenem si bomo prizadevali, da od lastnika javne železniške infrastrukture čim prej pridobimo sredstva za ureditev ostalih odsekov prog.