torek, 28. maj 2013

Zapuščene angleške železniške postaje in vlaki duhov

Železniška postaja Teesside Airport v Darlingtonu je s 14 potnikov letno najbolj zapuščena železniška postaja v Veliki Britaniji. Kaj dosti več jih nimata tudi manchestrski Denton in surreyjski Dorking West.
Postaja Teesside Airport, 15 minut hoje od istoimenovanega letališča, leži na progi Darlington-Middlesbrough in, kot poroča Independent, nizke številke potnikov morda niti niso tako presenetljive, glede na to, da tu pelje le en "vlak duhov" na teden. Prav zaradi tega enega samcatega vlaka je ta "zombi" proga še vedno odprta, pa čeprav bi jo načeloma morali že zapreti.
Postaja Dorking West v Surreyju je lani naštela le 16 potnikov, leto poprej pa z 22 tudi ni bilo kaj bolje, kažejo številke britanskega urada za regulacijo železnic (ORR). Čeprav ima Dorking West redno povezavo z Londonom, skoraj vsi potniki v prestolnico raje potujejo z dveh drugih surreyjskih postaj - Dorking in Dorking Deepdene.

Prijatelji postajeTretja najmanj prometna postaja lani je bila s 30 potniki Denton v Manchestru, ki obratuje le ob ponedeljkih zjutraj z linijo Stockport - Stalybridge. Da gre kljub temu za razmeroma priljubljeno postajo med temi postajami duhov, dokazuje kampanja Friends of Denton Station (Prijatelji postaje Denton), ki si je za cilj zadala večji pretok vlakov na Dentonu.
Predsednik skupine, 77-letni Alan Jones, meni, da ORR-jeve številke zavajajo, in je prepričan, da če bi bilo več vlakov, bi jih ljudje uporabljali. "Postaja je na križišču avtocest M67 in M60. Promet je v konicah grozljiv. To je pomembna proga in zaslužili bi si redno," je povedal Jones.
Iz podružnice britanskih železnic Northern Rail so sporočili, da "tesno sodelujejo" s skupino Friends of Denton Station in da za zdaj še iščejo partnerja, da bi lahko ponudili pogostejše povezave.