sreda, 6. junij 2012

Nemški parlamentarci na obisku na Slovenskih železnicah

Danes je Slovenske železnice obiskala delegacija poslancev nemškega zveznega parlamenta. Šest poslancev iz poslanskih skupin CDU/CSU, SPD, Die Linke in B 90/Die Grünen so sprejeli generalni direktor Dušan Mes in člana poslovodstva Jelka Šinkovec Funduk in Milan Perović. Sestanka sta se udeležila tudi nemški veleposlanik v Sloveniji Werner Burkart in njegov namestnik Mario Soos.
Generalni direktor Dušan Mes je gostom predstavil sistem Slovenskih železnic ter njegove razvojne možnosti. Veliko pozornost je g. Mes namenil predvsem področju tovornega prometa. Lega na križišču petega in desetega evropskega transportnega koridorja, relativno dobro stanje infrastrukture in tesno sodelovanje z Luko Koper po njegovih besedah Sloveniji dajejo prednost pred transportno ponudbo drugih držav bivše Jugoslavije. Nemški poslanci pa so z odobravanjem ocenili alianso Cargo 10, ki je nastala prav na pobudo Slovenskih železnic.
Slovenske železnice se v tovornem prometu vidijo kot osrednjega prevoznika med severnojadranskimi pristanišči in trgi Srednje ter Vzhodne Evrope na petem koridorju, na desetem koridorju pa prevzemajo vodilno vlogo pri oblikovanju tržno zanimivih produktov iz Srednje Evrope na področje Balkana in Turčije.
Kot je še povedal generalni direktor, Slovenske železnice za dolgoročni razvoj potrebujejo strateškega partnerja, zlasti za področje tovornega prometa. Poudaril je tudi, da mora odločitev o tem sprejeti država kot lastnik Slovenskih železnic. Hkrati je izrazil prepričanje, da bo država, ki je lastnik javne železniške infrastrukture, poskrbela za primerne investicije vanjo. Te so nujne ne le za Slovenske železnice in Luko Koper, temveč za celo slovensko gospodarstvo.

undefined