torek, 5. junij 2012

Nadgradnja odseka železniške proge Dolga Gora–Poljčane

Organ upravljanja v okviru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je 1. junija 2012 izdal Odločbo o dodelitvi sredstev iz Kohezijskega sklada za projekt »Nadgradnja odseka železniške proge Dolga Gora–Poljčane«. Projekt je del Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013.


Predmet naložbe je posodobitev železniške proge na odseku Dolga Gora–Poljčane v dolžini 7,5 km. Celotni železniški odsek je del omrežja TEN-T, in sicer železniške osi Lyon–Trst–Divača/Koper–Divača–Ljubljana–Budimpešta–meja z Ukrajino, kar je prednostni projekt št. 6.
Posodobitev proge bo prispevala k izboljšanju transportnih storitev in zagotavljala zadostno zmogljivost omrežja za prihodnje prometne potrebe. Z vgradnjo novih tehnologij bo zagotovljena zahtevana raven tehničnih standardov, kar bo prispevalo k interoperabilnosti in konkurenčnemu položaju tovornega prometa. Prav tako bo zagotovljena ustrezna varnost, točnosti n zanesljivost železniškega prometa. Z nadgradnjo proge bodo vzpostavljeni pogoji za postopno preusmeritev prometa s cest na železnice. 


V okviru investicije so predvidene naslednje aktivnosti:
• nadgradnja tirnih naprav
• sanacija propustov in zidov
• nadgradnja nivojskih prehodov
• nadgradnja vozne mreže
• ureditev signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav.

Celotna vrednost investicije znaša 45,43 mio EUR, od česar bo projekt sofinanciran iz kohezijskih sredstev v višini 28,11 mio EUR.
Investicija se bo izvedla predvidoma do konca l.2014.