sreda, 30. marec 2011

V Ljubljani o železniškem mednarodnem voznem redu 2011/2012




od 28. do 31. marca, bo v Ljubljani potekala evropska mednarodna konferenca za potniški promet FTE (Forum Train Europe B2). Na konferenci bodo opredelili ponudbo v železniškem mednarodnem prometu za vozni red 2011/2012, ki bo začel veljati 11. decembra letos.

V dvorani ljubljanskega hotela Union bo na konferenci sodelovalo več kot 100 delegatov iz vseh evropskih držav, ki so povezane z mednarodnim železniškim potniškim prometom. Delegati so predvsem predstavniki evropskih železniških prevoznikov in upravljavcev železniške infrastrukture.

FTE - Forum Train Europe je mednarodno združenje evropskih železniških podjetij za koordinacijo mednarodnega prometa (ločeno potniškega in tovornega). Na tokratni konferenci bodo udeleženci iz vse Evrope določili mednarodne povezave v potniškem prometu za prihodnje voznoredno obdobje. Pri tem bodo upoštevali tržne analize, tokove potnikov, lastnosti infrastrukture in že uveljavljene ponudbe. Določili bodo relacije in vozni red mednarodnih vlakov, njihove zveze na začetnih, končnih in vmesnih postajah. Določili pa bodo tudi sestavo mednarodnih vlakov, torej število sedežnih vagonov prvega in drugega razreda, vagonov restavracij, vagonov za prevoz prtljage in koles in vagonov z ležalniki ter spalniki. Uskladili bodo tudi komercialne pogoje prevoza (cene vozovnic, popusti, vrsta ponudbe).

Slovenske železnice bodo sodelovale v skupinah, v katerih potekajo usklajevanja za naslednje relacije:
Italija – Slovenija – Hrvaška – Madžarska – Romunija / Ukrajina / Rusija
Švica – Avstrija – Slovenija – Hrvaška – Srbija
Nemčija – Avstrija – Slovenija – Hrvaška – Srbija
Slovenija – Hrvaška – Srbija / Bosna – Makedonija / Črna Gora – Grčija