ponedeljek, 28. marec 2011

Enotna vozovnica za ves javni potniški promet


Vlada želi približati javni prevoz prebivalcem, zato je spisala nov Zakon o prevozih v cestnem prometu, ki predvideva uvedbo enotnih voznih redov in vozovnic.

Slovenija je po uporabi javnega potniškega prometa pod povprečjem Evropske unije. Po podatkih Eurostata se je leta 2007 le okoli 13 odstotkov Slovencev prevažalo z vlakom ali avtobusom, medtem ko je povprečje EU-ja 16,6 odstotka. Zdaj želi vlada temu narediti konec, je za TV Slovenija poročal Erik Blatnik.

Z eno vozovnico do cilja
Končno bodo skušali uvesti enotno vozovnico, ki naj bi izboljšala povezavo med kraji in pospešila potovanja. "V svojem kraju boš sedel na avtobus, se peljal do železniške postaje, se z isto karto pripeljal v Ljubljano in v Ljubljani nadaljeval pot z mestnim potniškim prometom," pojasnjuje Bojan Žlender z ministrstva za promet.

Dolgega čakanja na prestope ne bo več
Prav tako se bodo uskladili in poenotili vozni redi, tako da bo čakanje na prestop na drug javni prevoz kratkotrajno. Uvedbo enotne vozovnice podpirajo tudi prevozniki. "Za to enotno vozovnico cenovno ne pričakujem, da bo bistveno drugačna, kot je danes cena železniških prevozov. Bo pa več možnosti in verjetno tudi hitrejši prevoz," zatrjuje Boštjan Kranjc, direktor za potniški promet na Slovenskih železnicah.

Ustanovili bodo novo direkcijo
Za enotne vozne rede in vozovnice bo skrbela nova Direkcija za potniški promet, ki jo bodo ustanovili leta 2012. Ta po zagotovilih vlade ne bo dodatno obremenjevala proračuna. Potniki pa naj bi se z enotnimi vozovnicami lahko vozili od prvega šolskega dne prihodnjega leta.