četrtek, 19. november 2009

Hrvaška: Duro Dakovic prizadeva za vladne odredbe za preprečitev stečaja


Hrvaška inženirsko podjetje Duro Dakovic gospodarstvu prosi za naročila od vlade lasti JANAF in Hrvaške železnice (HZ), da bi se izognili stečaju. G. Zdravko Stipetić, predsednik uprave družbe, je dejal tujega povpraševanja izginila od začetka krize, medtem ko domače stranke HZ prepreči vsakršno kapitalskih naložb.

Orderbook kaplja ogroža preživetje podjetja, kjer so okoli 1.200 zaposlenih (od 5.000) dajo na čakalno dobo do pomladi zaradi pomanjkanja dela. Duro Dakovic vidi priložnost za načrtovane naložbe v 950 vagonov za vlak Hrvaške železnice, ki so prispela z zamudo. Ena izmed rešitev za Duro Dakovic je prevzela terjatve HZ, ki jih je proti železnice z območja nekdanje Jugoslavije. Te terjatve bi se zberejo v surovin in materiala, proizvodnje, ki bo Duro Dakovic uporabljajo za proizvodnjo vagonov za HZ. To gradivo se lahko uporabljajo tudi za izgradnjo rezervoarjev za transport nafte in plinska družba, ki ima že JANAF HRK 270mn zagotoviti sredstva za ta namen.

Duro Dakovic želi vlada na teh poslov. Predsednik vlade Jadranka Kosor je potrdil, da vlada si bo prizadevala za pomoč podjetju, čeprav je bilo jasno povedal, da hrvaški zakoni morajo biti upoštevani, ki prinaša javnega razpisa, kakor je najbolj verjeten scenarij.

Podobna odziva so zasledili pri JANAF ki si bo prizadevalo za cisterne gradbenik v Sisku na javni razpis. Čakanje na javnih razpisov, ki jih je treba rešiti, in napovedala, bo prepozno za Duro Dakovic, poudarjene CEO.

Foto; HŽ