torek, 19. maj 2020

[SLO-SŽ] projektnih rešitev na železniški infrastrukturi na območju Ljubljane

Minister Vrtovec pospešil aktivnosti za prostorsko umeščanje projektnih rešitev na železniški infrastrukturi na območju Ljubljane




Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je gospodarski družbi za inženiring v javno železniško infrastrukturo naročil pričetek aktivnosti umeščanja v prostor za projektne rešitve na železniški infrastrukturi na območju Ljubljane. Izvajanje aktivnosti je naročil po delovnih rezultatih naloge, ki je v teku, torej strokovna podlaga in predštudija upravičenosti za nadgradnjo regionalnih železniških prog v Sloveniji ter železniškega omrežja na področju Ljubljanske urbane regije.
Glede na delovne rezultate naloge je potrebno nemudoma pričeti aktivnostmi umeščanja v prostor za obstoječo kamniško progo - za dvotirnost in elektrifikacijo kamniške proge ter izvedbo postopne dvotirnosti glede na potrebe, ter za obstoječo dolenjsko progo - za dvotirnost in elektrifikacijo dolenjske proge ter izvedbo postopne dvotirnosti in elektrifikacijo glede na potrebe.
Za preučevano progo proti Vrhniki je potrebno dodatno preučiti pomen železniške infrastrukture v smislu sinergijskega razvoja na cestno in drugo prometno infrastrukturo za trajnostno mobilnost regij.
Aktivnosti oziroma preučitve morajo vključevati infrastrukturo za integrirani javni potniški promet, predvsem s ciljem skrajševanja potovalnih časov in možnostjo izboljšanja voznega reda potniških vlakov, zaradi česar bo železniški potniški promet privlačnejši za uporabnike.