ponedeljek, 4. maj 2020

[AVT-ÖBB ] Avstrijske železnice od 11. maja z običajnim voznim redom

Avstrijska železniška družba ÖBB bo z 11. majem znova zagotovila potniški promet z običajnim voznim redom. Zaradi odprave ukrepov omejevanja gibanja namreč na vlakih pričakujejo povečanje števila potnikov. Pri varnostnih ukrepih računajo tudi na odgovorno obnašanje strank.



Postopno vračanje v normalno življenje po izbruhu novega koronavirusa v Avstriji pomeni, da mora prevoz večjega števila potnikov zagotoviti tudi ÖBB. Tako je prvi mož podjetja Andreas Matthä v četrtek napovedal, da se bo z 11. majem promet vrnil na predhodno, torej običajno raven oz. polno zmogljivost, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.
“Veselimo se, da bodo vlaki znova bolj polni,” je zatrdil Matthä. Že od 4. maja tako železniška družba pričakuje več potnikov v primestnem in regionalnem prometu, zaradi česar bodo povečali število vlakov v času konic.
Bo pa ob ponovnem zagonu polnega obratovanja pomembno ohranjanje zdravja tako potnikov kot zaposlenih, je poudarila ministrica za varovanje podnebja Leonore Gewessler. Zatrdila je, da je vlada v stiku z vsemi deležniki, in zagotovila, da bodo ponovni zagon javnega življenja spremljali ustrezni ukrepi. Kar deluje v trgovinah, bi moralo delovati tudi na vlakih, je ponazorila.

Pomen ohranjanja razdalje in nošenje mask

Matthä je med drugim izrazil potrebo po nošenju mask oz. drugih prekrival za nos in usta na vlakih, najbolje pa tudi že na območju železniške postaje. Podčrtal je tudi pomen ohranjanja razdalje med potniki pri vstopanju in izstopanju ter enakomerno porazdelitev po vlaku. Železnice bodo medtem zagotovile razkuževanje in čiščenje vlakov. “Razumno” raven števila potnikov bi sicer po njegovih ocenah lahko dosegli jeseni.
Koronavirus je sicer močno prizadel tudi tovorni promet na avstrijskih tirih, tudi zaradi pretrganja dobaviteljskih verig s tujino. Matthä je okrevanje v tem delu označil za pozitivno, a dodal, da trenutno v prevozu ni klasičnih produktov, kot so ruda, premog, jeklo in avtomobili.