ponedeljek, 23. september 2019

[SLO-SŽ] Prenovljena mariborska postaja bo dobila dodaten vhod iz Melja

Mariborska železniška postaja je sredi prenove. Poleg tirov se urejajo peroni za lažje vstopanje na vlak, dodana bodo dvigala in tekoče stopnice do peronov. Glavna novost za potnike bo dodaten vhod na postajo iz Melja.

Gradbena dela na železniški postaji v Mariboru, ki potekajo v okviru nadgradnje 15,5 kilometrov dolge železniške proge Maribor–Šentilj–državna meja, so v polnem teku. Po ogledu prenovljene železniške proge Pesnica–Šentilj in obisku posodobljene šentiljske železniške postaje v mesecu juliju, smo se tokrat v spremstvu mag. Dejana Jurkoviča, vodja sektorja za železnice na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI), sprehodili še po železniški postaji v Mariboru. In izvedeli veliko zanimivih podrobnosti.



Rok za izvedbo del jeseni prihodnje leto

Za nadgradnjo postaj Tezno in Maribor ter odseka Maribor–Počehova je bila z izbranimi izvajalci SŽ–ŽGPPomgradKolektor Koling in GH Holding podpisana pogodba v vrednosti 55.497.943,70 evrov z DDV. Z deli so pričeli letos februarja, rok za izvedbo del pa je v jeseni prihodnje leto.
Nadgradnja postaje je bila potrebna, saj so bili postajni tiri in kretnice obnovljeni nazadnje v letih 1974/1975. Zaradi slabega stanja kretnic je vožnja v odklon omejena na 25 kilometrov na uro, saj so te dotrajane. Obrabljeni so kovinski deli, pragovi trhli, tirna greda je zablatena. Spodnji ustroj je praktično isti od časa gradnje, to velja predvsem za nasipe, oporne in podporne zidove ter druge objekte. Določeni premostitveni objekti (prepusti in mostovi) in odvodnjavanja so bili nazadnje obnovljeni v času obnove proge v letu 1975. Planum je bil urejen samo delno v času obnove tirov. Na teh odsekih je planum proge iz materialov, ki so deformabilni na dinamične obremenitve ter zmrzlinsko neodporni.
»Z nadgradnjo postaje se bo izvedla kompletna zamenjava spodnjega in zgornjega ustroja, sanacija oz. rekonstrukcija objektov, zamenjava vozne mreže, prilagoditev in nadgradnja signalnovarnostnih naprav ter celotna posodobitev peronske infrastrukture. Dela potekajo v več fazah, in sicer je predvidenih 7 glavnih faz. Trenutno je v izvedbi 2. faza nadgradnje, ki se bo zaključila 22. septembra,« je dejal Jurkovič in nadaljeval, da se na mariborski železniški postaji tovorni vlaki več ne bodo ustavljali, ampak jo bodo samo prevozili.

Novost: Nov podhod do Melja

V okviru nadgradnje postaje je predvidena nadgradnja 6 postajnih tirov, vključno z zamenjavo kretnic na uvozni in izvozni strani postaje ter nekaj stranskih tirov, nadgradnja obeh peronov ter novogradnja enega perona tako, da bodo po nadgradnji na postaji Maribor trije peroni, za izven nivojski dostop na vse perone je pod vsemi tiri predvideno podaljšanje obstoječega podhoda z nadkritimi stopnišči in potrebnimi napravami (dvigali) za omogočanje dostopa funkcionalno oviranim osebam. Dostop potnikom in funkcionalno oviranim osebam na perone bo omogočen z obeh stani podhoda oziroma postaje, predvidena je tudi sanacija obstoječega podvoza, podpornih zidov ter prepusta, preureditev signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav in izvedba nove vozne mreže.
Celotna investicija nadgradnje postaje Maribor, ki je del celotne pogodbe za nadgradnjo postaj Tezno, Maribor in odseka Maribor – Počehova, je ocenjena na okoli 33 milijonov evrov. Za izvedbo postaje Maribor pa so dodeljena EU sredstva – kohezijski sklad.

Lažji vstop na vlake, nove nadstrešnice in peronska infrastruktura

In kaj bo prenova pomenila za potnike, kakšne novosti se obetajo? Peroni bodo višine 55 centimetrov nad zgornjim robom tira (do sedaj 35 centimetrov), kar bo omogočilo lažji vstop na vlake. Na novo bodo urejene nadstrešnice ter celotna peronska infrastruktura – zavetišča, klopi, razsvetljava, ozvočenje… Za dostop na perone iz podhoda bodo izvedene tekoče stopnice ter dvigala, obstoječ podhod med peronoma 2 in 3 pa bo podaljšan na meljsko stran postaje, kar pomeni, da bo možen dostop na postajo tudi direktno iz meljske strani. »Predmet projekta je izboljšanje osnovne infrastrukture postaje,« dodajajo na DRSI. Na železniški postaji Maribor trenutno potekajo dela na peronski infrastrukturi ter tirih, na peronu št. 2 se izvaja rekonstrukcija obstoječe nadstrešnice, v izgradnji pa je že tudi nov peron št. 3, vključno z novo nadstrešnico. Izvedli bodo tudi sanacijo obstoječega podhoda, prestavitve in ureditve komunalno energetske infrastrukture ter izvedbo signalnovarnostnih naprav. V izvajanju je podporni zid pred postajo Maribor, medtem ko je pilotna stena za postajo Maribor v smeri Šentilja v zaključni fazi. Poteka rekonstrukcija oz. sanacija obstoječih objektov (prepusti, podporni in oporni zidovi), sočasno z izvedbo nadgrajenih tirov se izvaja tudi izvedba nove vozne mreže. Prejšnji mesec sta bila v promet predana nadgrajena tira 3 in 4 vključno z izvedbo nove vozne mreže, do 20. septembra pa bodo zaključena dela na naslednji fazi del, ki zajema predvsem  izvedbo del na kretnicah ter kretniških zvezah pred postajo ter dokončanje novega perona (peron št. 3).
»V okviru nadgradnje železniške postaje, vključujoč odsek Maribor–Počehova, je predvidena postavitev protihrupnih zaščit PHO v dolžini 2,4 kilometrov. Na mestih, kjer hrupa ni možno ščititi s postavitvijo PHO, pa se izvaja tudi pasivna protihrupna zaščita,« je dejal Jurkovič. Četudi nadgradnjo železniške postaje izvajajo v več fazah, ki so bile usklajene z upravljavcem SŽ-Infrastruktura z namenom, da bi bil železniški promet čim manj moten, promet poteka normalno in s sprotnim prilagajanjem. Z izvajalci in inženirjem se namreč trudijo, da so potniki za vsako posamezno fazo ustrezno informirani. V primerih, da ni možno zagotavljati vseh voženj po voznem redu, organizirajo nadomestne avtobusne prevoze, sicer pa vse rešitve iščejo rešitve v smeri, da je teh čim manj.

Storitve tovornega prometa izvajale na postaji Tezno

Dela na postaji Maribor Tezno so že zaključena. Nadgradnja je zajemala zamenjavo spodnjega in zgornjega ustroja (nosilne plasti, tolčenca, pragov in tirov) železniške proge za zagotovitev kategorije D4 na tirih 48, 49, 50 in 51, menjavo kretnic, ureditev odvodnjavanja, vozne mreža ter  prestavitev in zaščito signalno varnostnih in telekomunikacijskih naprav. Vrednost omenjene nadgradnje, ki je del celotne pogodbe, je znašala okoli 6,1 milijonov evrov. Po zaključku investicije je eden izmed ciljev, da se bodo storitve tovornega prometa (ustavitve, zamenjave ljudi, tudi čakanje…) izvajale na postaji Tezno, medtem ko bo postaja Maribor v večji meri namenjena zgolj izvajanju potniškega prometa.

Nadgradnja železniške proge Maribor–Šentilj

V okviru nadgradnje 15,5-kilometrskega obstoječega tira na odsekih Maribor–Počehova, Pesnica–Šentilj in Šentilj–državna meja, je predvidena nadgradnja železniških postaj Maribor Tezno, Maribor, Pesnica, Šentilj in postajališča Cirknica, vozne mreže in signalnovarnostnih naprav, rekonstrukcija obstoječega predora Šentilj, ureditev ustrezne protihrupne zaščite in križanj cest z železnico, nadgrajena bo nosilnost proge na kategorijo D4 (nosilnost 22,5 t/os), gradnja nove trase za bodočo dvotirnost na odseku Počehova–Pesnica (novi predor Pekel in viadukt Pesnica).
Ocenjena vrednost investicije je 253,7 milijonov evrov, dodeljenih pa je 101 milijon evrov evropskih sredstev v okviru kohezijskega sklada.
Izvedba del na obstoječi trasi se je pričela v avgustu 2018 in se bo zaključila sredi 2020, izvedba del za traso – predor Pekel, nadvoz Pesnica pa bo zaključena v letu 2022.
Mag. Dejan Jurkovič: »Peroni bodo višine 55 centimetrov nad zgornjim robom tira (do sedaj 35 centimetrov), kar bo omogočilo lažji vstop na vlake. Na novo bodo urejene nadstrešnice ter celotna peronska infrastruktura – zavetišča, klopi, razsvetljava, ozvočenje… Za dostop na perone iz podhoda bodo izvedene tekoče stopnice ter dvigala, obstoječ podhod med peronoma 2 in 3 pa bo podaljšan na meljsko stran postaje, kar pomeni, da bo možen dostop na postajo tudi direktno iz meljske strani.»