četrtek, 4. april 2024

[SLO-SŽ] Ne čakaj na maj

 Načrtujte vaše potovanje z vlakom v tujino že danes in s predčasnim nakupom vozovnic še prihranite.



Potovanje z vlakom je enostavno in udobno. Ni vam treba skrbeti za prometne zastoje, iskanje parkirnih mest ali časovni pritisk. Namesto tega se lahko sprostite in uživate v udobnih sedežih, občudujete prelepe razglede in si preprosto vzamete čas zase.  Potovanje z vlakom je veliko bolj okolju prijazno kot druga prevozna sredstva, saj proizvaja manj emisij in onesnažuje manj okolja.

Vlaki pogosto vozijo v središča mest, kar vam omogoča enostaven dostop do različnih destinacij brez potrebe po iskanju parkirnih mest ali uporabi drugih prevoznih sredstev. Potovanje z vlakom je tudi idealno za potovanje v družbi, saj vam omogoča, da se družite, klepetate, igrate igre in preživljate kakovosten čas z vašimi najbližjimi.

Spoznajte prednosti potovanja z vlakom in se odpravite na nepozabno avanturo, kjer se boste lahko sprostili, uživali v razgledih in si vzeli čas zase.

Z novimi vlaki Slovenskih železnic se lahko od 21. marca dalje zapeljete tudi v Gradec ali Beljak in nazaj, in sicer z dvanajstimi dodatnimi direktnimi vsakodnevnimi povezavami (6 parov vlakov).

Nove povezave vam omogočajo tudi več možnosti za nadaljevanje potovanja po Avstriji ter naprej, v ostale evropske države.

POMLADNI ZAGREB (Hrvaška)

Pozdravljeni v Zagrebu – čudovitem mestu, kjer se prepletajo zgodovina, kultura in zabava. Tukaj je nekaj najboljših stvari, ki jih lahko doživite, ko obiščete Zagreb.

Stari grad
Stari grad, ki se nahaja na griču nad mestom, ponuja enkraten razgled na Zagreb. Odkrijte zgodovino mesta in uživajte v sprehodu po ozkih uličicah, ki so obdane s kamnitimi zidovi. Obvezno obiščite izvirni Muzej razpadlih zvez.

Trg bana Jelačića in Zagrebška katedrala
Trg bana Jelačića je srce mesta in glavno središče za druženje in zabavo. Sprehodite se po trgu in občutite utrip mesta, obiščite trgovine, restavracije in kavarne, ali pa preprosto uživajte v razgledu na okoliške ulice. Zagrebška katedrala je ena izmed največjih znamenitosti Zagreba in je znana po svoji baročni arhitekturi.

To so le nekatere izmed najboljših stvari, ki jih lahko doživite, ko obiščete Zagreb.

V Zagreb z vlakom že od 9 EUR:

PRIJETEN GRADEC IN MOGOČEN DUNAJ (Avstrija)

Do Gradca in Dunaja se lahko dnevno zapeljete z več vlaki.  Ena izmed privlačnejših možnosti je potovanje z vlakom Emona, ki ima v svoji sestavi pravi restavracijski vagon (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151). Pot ob dobri hrani, pijači in pogledu na slikovito pokrajino, ki drsi mimo oken mine še toliko bolj zabavno in hitro. Drugo največje avstrijsko mesto Gradec je popolna destinacija za vse, ki bi si radi privoščili sproščen potep po prijetnih mestnih ulicah in popili odlično kavo z mlekom.

Potovanje pa lahko nadaljujete tudi do mogočnega Dunaja. Da bi lahko predstavili vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, bi potrebovali več knjig, omeniti pa velja številne palače, opero, poletno rezidenco Hofburg, dvorec Schönbrunn in cesarsko grobnico. Ko boste preveč utrujeni za nadaljevanje mestnega raziskovanja, se za vogalom zagotovo skriva katera izmed številnih in znamenitih dunajskih kavarn.

V Gradec ali na Dunaj z vlakom:

V MOZARTOVO MESTO, SALZBURG (Avstrija)

Sproščeno vzdušje mesta Salzburg, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij zagotavljajo zabavo za vso družino. Približno kilometer in pol stran od glavne železniške postaje Salzburg si lahko ogledate tudi rojstno hišo slavnega Mozarta. Ustaviti se splača tudi na razgledni točki Kapuzinerberg.

Za vozovnico za odraslega iz Ljubljane do Salzburga boste odšteli precej manj, če boste nakup opravili dovolj zgodaj.  Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz, zato vam v primeru obiska mesta priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa imeli brezplačen javni mestni prevoz, direktno iz glavne železniške postaje.

V Salzburg z vlakom že od 27,90 EUR:

V VELIČASTNO BUDIMPEŠTO (Madžarska)

Madžarska prestolnica velja za eno najbolj priljubljenih destinacij, ki jo lahko obiščete tudi z vlakom. Med vožnjo boste lahko uživali tudi v pogledu na Blatno jezero in se peljali mimo Veszprema. V mestu ob bregovih Donave, ki je polno mostov in tradicionalnih odličnih madžarskih gostiln – čard, si boste lahko ogledali številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, med drugim kraljevo palačo, parlament in opero, kar pa je samo nekaj od utrinkov bogate turistične ponudbe v Budimpešti.

V Budimpešto z vlakom že od 15 EUR:

V “VELIKO MALO MESTO”, BRATISLAVO (Slovaška)

Bratislava je pestro zgodovinsko mesto in znana po čudovitih parkih, jezerih ter veličastni reki Donavi. Zanimiv postanek za kosilo je tudi v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu na bližnjem hribu. Staro mestno jedro Bratislave je majhno in lepo urejeno, tako da si lahko vse znamenitosti ogledate peš. Javno prevozno sredstvo boste potrebovali le za prevoz do centra z železniške postaje, lahko pa se do centra mesta podate tudi peš (samo 20 minut hoje).

V Bratislavo z vlakom že od 43 EUR:

NOČNI SKOK DO ZÜRICHA (Švica)

Ste kdaj že potovali z nočnim vlakom? Zvečer enostavno vstopite na nočni vlak v Ljubljani, zaspite na udobni postelji in se zjutraj zbudite v Zürichu. Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z največjo kakovostjo življenja in ponuja številne možnosti za raziskovanje. Znana je tudi po živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi. Kako zgleda potovanje z nočim vlakom iz Zagreba in Ljubljane do Züricha si lahko ogledate na videoblogu uporabnika Simply Railway (v angleščini).

V Zürich z nočnim vlakom:

Za potovanja v Salzburg, na Dunaj, v Zürich, München in Frankfurt je število vozovnic po ugodnejših cenah omejeno, vozovnice je mogoče kupiti že 6 mesecev pred potovanjem.

 

Za potovanja v Budimpešto, Gradec, Prago in Bratislavo je število vozovnic po ugodnejših cenah omejeno, nakup je možen 2 meseca pred potovanjem.

 

Za potovanja v Trst, Zagreb, Opatijo, Reko in Pulj je število vozovnic po ugodnejših cenah neomejeno, nakup je možen 2 meseca pred potovanjem.

 

DO TRSTA IN ŠE DLJE (Italija)

Z vlakom se zapeljete v središče Trsta in s privoščite dnevni izlet za užitke ob italijanski kavi in kulinariki, ob nakupovanju in sprehajanju po mestnih ulicah priljubljenega italijanskega mesta je lahko pravi užitek. Poleti je zanimiv postanek tudi na kopališču Lanterna ali El Pedocin, ki se nahaja 2 kilometra od železniške postaje.

Pot iz Trsta pa lahko nadaljujete tudi naprej po Italiji, s hitrimi vlaki Frecciarossa. Do Rima tako prispete že v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah. S vlaki Frecciarossa so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino.

Vozni red vlakov je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki (Ronchi), Udin (Vidma), Pordenona, Trevisa in celo do Tarvisia (Trbiža) v smeri Beljaka ter povezave s hitrimi vlaki Frecciarossa za/iz Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima.

V OPATIJO ALI NA REKO (Hrvaška)

V Opatijo ali na Reko se lahko zapeljete iz Ljubljane z dvema direktnima vlakoma na dan, že od 9 evrov. Opatija, ki jo mnogi poznajo tudi pod imenom jadranska Nica, velja za enega najbolj priljubljenih turističnih krajev na Hrvaškem. Mesto, ki vedno znova preseneti s svojo svetovljansko dušo, se lahko pohvali z najdaljšo turistično tradicijo na vzhodni obali Jadrana.

Zaradi neposredne bližine železniške postaje in pristanišča je Reka odlično izhodišče za nadaljevanje poti s številnimi ladjami in trajekti. Ali pa za obisk Reke same. Sprehodite se po »korzu« – mestni promenadi v središču mesta, ulici polni trgovin in kavarn in kraj kjer boste zagotovo doživeli utrip mesta in njenih prebivalcev. Obiščite Trsatski grad na hribu nad Reko s čudovitim razgledom na celotno mesto, kraj različnih kulturnih dogodkov – koncertov, modnih revij, predstav in razstav.

Na Reki je vredno obiskati tudi Prirodoslovni muzej Reka, kjer si lahko ogledate botanični vrt, muzej pa je tudi multimedijski center z akvarijem … ali pa enostavno zavijte na reške plaže … Ploče, Kostanj, številne plaže se nahajajo tudi v Pećinah in Bivii.

V Opatijo ali na Reko z vlakom že od 9 EUR

RAZISKUJTE EVROPO UGODNO Z VOZOVNICO INTERRAIL

 

V kolikor želite raziskovati posamezno državo ali več držav zapored pa je ugodna izbira za potovanje z vlakom v kar 33 evropskih držav t.i. vozovnica Interrail. Vozovnica vam omogoča tudi prihranke pri nočitvah v hotelih, vstopninah v muzeje, povezavah z ladjami, trajekti in avtobusi.

Predstavljenih je bilo le nekaj namigov za izlete v evropska mesta. Ugodne vozovnice in zanimivi so lahko izleti z vlakom tudi v druga evropska mesta.

Preverite cene vozovnic na naši spletni strani, v zavihku »Tujina« ali pokličite na našo brezplačno telefonsko številko 080 81 11.