torek, 31. januar 2023

[ESP/FRA-LaTrain] LE TRAIN Orders Avrils

 23. januarja 2023 je v Bordeauxu novi francoski operater odprtega dostopa LE TRAIN podpisal pogodbo s podjetjem Talgo za serijo vlakov za visoke hitrosti, ki temeljijo na zasnovi Avril, za uporabo v Franciji.



LE TRAIN, ustanovljen leta 2020, je prvi domači operater v Franciji, ki se osredotoča na zagotavljanje storitev visoke hitrosti. Licenco za obratovanje je prejel nedavno, 24. decembra 2022. V začetku leta je glavnim evropskim proizvajalcem vlakov za visoke hitrosti objavil svoje zahteve glede voznega parka in po pogajanjih za dobavitelja izbral Talgo.

Predvidena je pridobitev flote desetih vlakov, katerih vzdrževanje bo verjetno prevzel Talgo v Franciji. Predvideva se tudi ustanovitev centra za raziskave in razvoj nekje v Nouvelle Aquitaine. V tem centru bi se osredotočali na razvoj železniškega prometa kot okoljsko najbolj trajnostne oblike kopenske mobilnosti.

Gradnja novih vlakov naj bi se zdaj začela v Talgovi tovarni Rivabellosa blizu Mirande de Ebro v prvem četrtletju leta 2023. Prvi naj bi bili dokončani in pripravljeni za dostavo leta 2025. Uporabljali naj bi jih v omrežju, ki povezuje Bordeaux, Rennes, Tours, Nantes, Poitiers, Angoulême, Angers, La Rochelle in Arcachon. Raven storitev bo znašala 50 vlakov na dan, ki bodo prepeljali predvidenih tri milijone potnikov letno. LE TRAIN načrtuje 150 zaposlenih.

Alain Getraud, generalni direktor LE TRAIN, je dejal: „Danes je mejnik v zgodovini našega podjetja in železniškega prometa v Franciji. Zahvaljujoč temu sporazumu bomo lahko ponudili dnevne hitre železniške storitve za milijone prebivalcev Nouvelle Aquitaine, Bretagne, Pais de Loire in Centre Val de Loire. Izbrali smo Talgo, enega glavnih proizvajalcev vlakov v Evropi, z najsodobnejšo tehnologijo in trdnim industrijskim ozadjem, da bi zagotovili, da so izdelani vlaki prvovrstni.

Zasnova, ki jo je predlagal Talgo, nam bo omogočila, da našim potnikom ponudimo edinstveno potovalno izkušnjo in jim omogočimo, da s seboj vzamejo stvari, ki jih potrebujejo za prosti čas in šport, kot so kolesa in deske za surfanje. Poleg tega si s podjetjem Talgo delimo skupno ambicijo – sodelovati pri spodbujanju trajnostne mobilnosti z nizkimi emisijami ogljika.«



Carlos Palacio Oriol, predsednik Patentes Talgo, je odgovoril: „Z LE TRAIN je Talgo vstopil v obsežno, dolgoročno sodelovanje. To je odlična priložnost za naše podjetje, da razširi svoje znanje in inovacije izven Pirenejev. V čast nam je, da nas je LE TRAIN izbral za razvoj njegove prve flote novih hitrih vlakov. Prepričani smo, da bodo vlaki, ki jih je izbral LE TRAIN, spodbudili ekološki prehod.«