ponedeljek, 9. januar 2023

[PL-PKP IC] Newag že izdeluje prve 200 km/h Griffine za PKP Intercity.

 

Newag izdeluje prve večsistemske Griffine za PKP Intercity, ki bodo pospeševali do 200 km/h. Po pogodbi naj bi prva vozila do prevoznika prispela do konca aprila.



Oktobra 2021 je PKP Intercity podpisal pogodbo s podjetjem NEWAG iz Nowy Sącz za dobavo 10 novih večsistemskih lokomotiv, ki bodo pospeševale do 200 km/h.

Novi Griffini, ki bodo prejeli oznako E4MSUa, bodo podpirali napajalne sisteme 3kV DC, 15kV AC in 25kV AC. Skladno s pogodbo je Newag dolžan homologirati vozila v šestih državah: Poljski, Avstriji, Češki, Nemčiji, Slovaški in Madžarski. Vsekakor je to za proizvajalca velik izziv, izvajanje homologacijskih testov se lahko zavleče. Tega se dobro zaveda tudi sam Newag, ki je s PKP CARGO večkrat podpisal anekse k pogodbi glede datuma dobave lokomotiv Dragon2. Zaradi težav s homologacijo za Češko in Slovaško .

Novi Griffini za PKP Intercity bodo po pridobitvi homologacije v Nemčiji in na Češkem namenjeni servisiranju na progah: Varšava - Berlin, Przemyśl - Berlin, Gdynia - Berlin, Gdynia - Varšava - Katovice - Dunaj (na odseku do Bohumin).

Da se to zgodi, morajo lokomotive najprej opraviti celoten postopek homologacije. Skladno s pogodbo ima Newag do oktobra 2026 čas za pridobitev homologacije za delovanje na območju vseh omenjenih držav. Do takrat bodo lokomotive vozile na domačih progah, po predpostavkah pa bodo vozile na relacijah Varšava - Gdynia, Varšava - Poznań, Varšava - Wrocław, Varšava - Katovice in Varšava - Krakov.

Po pogodbi naj bi bila prva lokomotiva dostavljena do konca aprila 2023. Seveda bo imel Newag 60 mesecev časa za pridobitev homologacije pri naših sosedih, tako da se bo postopek homologacije nadaljeval tudi po koncu dobave lokomotiv, tako kot je to storil Alstom v primeru Pendolina, kjer je občasno odhajala ED250-001. državo za testne vožnje.

Glede na njihovo delovno hitrost (200 km/h) in območje njihovega delovanja PL, CZ, SK, DE, AT, HU, bomo prisiljeni izvesti precejšen obseg testov zunaj Poljske