ponedeljek, 23. januar 2023

[FIN-FR/Škoda] novo vagom za nočni vlak na Finskem

 VR je 18. januarja 2023 pri Škoda Transtechu naročil devet dvonadstropnih pragov in osem vagonov za prevoz avtomobilov v vrednosti okoli 50 milijonov EUR. Nova zaloga naj bi bila v uporabi do konca leta 2025 in bo delovala na linijah od Helsinkov, Turkuja in Tampereja do Ouluja, Rovaniemija, Kemijärvija in Kolarija kot del obstoječih nočnih vlakov. Trenutna flota nočnih vlakov VR je sestavljena iz 80 spalnih vagonov in 33 vagonov za prevoz avtomobilov.



Nova zaloga bo zadostila naraščajočemu povpraševanju po nočnem potovanju z vlakom in tudi pričakovanjem potnikov. Cilj VR ​​je narediti nočno potovanje z vlakom še bolj priljubljeno. »Z veseljem ugotavljamo, da je priljubljenost potovanj z nočnimi vlaki narasla za 17 % v primerjavi z letom 2018. S temi novimi vagoni želimo izpolniti želje naših strank in še naprej razvijati potovalno izkušnjo. Na primer, delo in obroki v lastni kabini bodo v prihodnosti še udobnejši,« pravi Elisa Markula, izvršna direktorica VR.

Škoda Transtech je zmagala na razpisu za nove nočne avtomobile VR decembra 2022. Izdelovali jih bodo v tovarni Škoda Transtech v Otanmäkiju. Javno naročilo vključuje tudi možnost nakupa dodatnih 30 spalnih vagonov in 30 avtovagonov. Ti bi v prihodnosti omogočili povečanje števila prevozov ali linij nočnih vlakov in zamenjavo starih modrih spalnih vagonov, ki jim bo življenjska doba potekla v zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Nočni promet vlakov je del pogodbenega prometa med VR in Ministrstvom za promet in zveze. VR financira nabavo z lastnimi sredstvi, Ministrstvo za promet in zveze pa VR nadomesti del stroškov nabave, kot je opredeljeno v pogodbeni prometni pogodbi.