nedelja, 23. februar 2020

[LAT/LIT-LG/LDŽ] Čezmejni odsek med Litvo in Latvijo se je ponovno odprl

Litovske železnice (Lietuvos Gelezinkeliai, LG) so 15. februarja 2020 uradno odprle 19 km dolg čezmejni odsek Mazeikiai (Litva) - Renge (Latvija). Prvi tovorni vlak s 45 vagoni je od poljskega podjetja Orlen dopremil v Latvijo 2,7 tisoč ton lahkih naftnih derivatov. 



Ta dogodek se je zgodil 12 let po tem, ko se je Litva enostransko odločila zapreti in razstaviti to območje. Simboličnega dogodka na postaji Mazeikiai so se udeležili uradniki vlad obeh držav, predstavniki pošiljateljev.
Leta 2008 je poljsko podjetje Orlen načrtovalo prenos svojega blaga iz rafinerije nafte v Mazeikiai v latvijsko pristanišče Ventspils iz LG na drugega operaterja. Oktobra istega leta je LG razdelil ta odsek pod pretvezo slabega stanja poti, s čimer je Orlen prisilil, da se je v daljinsko pot skozi litovsko mesto Joniškis odpeljal v pristanišče Ventspils.  
Leta 2017 je Evropska komisija globo kaznovala z 27,87 milijona evrov, kar je ocenila kot kršitev zakonodaje EU o konkurenci.
Obnovo železnice je končalo konec decembra 2019 estonsko podjetje Vitras-S in je stalo 9,4 milijona evrov. Spletno mesto je del proge od Mazeikiaija do Jelgave, velikega železniškega križišča na latvijskem železniškem omrežju južno od Rige. 
Latvijski minister za promet Talis Linkaits je na slovesni otvoritvi mesta ugotovil, da je v trenutnih razmerah, ko tovorni tok iz Rusije v Latvijo upade, latvijska stran zainteresirana za privabljanje dodatnega tovora iz Orlena, prav tako pa je pripravljena začeti pogajanja z LG-jem o nadaljevanju približno leta 2022. ali vsaj leta 2023 in čezmejni potniški promet (foto: Latvijas dzelzceļš) .