ponedeljek, 24. februar 2020

[ITA/AVT-TN/OeBB] ÖBB popolnoma ustavi železniški promet prek Brennerja

Koronavirus Sars-CoV2 se hitro širi v severni Italiji. Potem ko so v vlaku na meji odkrili dva sumljiva primera, je Avstrija blokirala progo Brenner za železniški promet. Vlada na Dunaju jemlje epidemijo v sosednji državi "zelo resno".

Zaradi strahu pred okužbami s koronavirusom je Avstrija ustavila ves železniški promet z Italijo. Avstrijska državna železniška družba ÖBB je sporočila, da so vse železniške povezave s sosednjo državo prekinjene, ker sta dva potnika vlaka, ki prihajata iz Italije, osumljena okužbe z virusom corone. Eurocity, ki se je začel v Benetkah in je bil cilj v Münchnu, je bil zvečer ustavljen na mejnem prehodu Brenner, ker sta dve nemški ženski na krovu imeli vročino. Italijanska državna železniška družba je ÖBB predhodno obvestila o možnih primerih. V tem trenutku je bil del vlaka že izoliran. 

⚠️🚨EC86 še vedno ustavil in stop ; Vrata so bila zaklenjena, nihče ni smel vstopiti ali izstopiti,"🚨⚠️
Dva huda bolezni conoravirus hitro dobil tudi tri italijanski sprevodnik conoravirus tudi dobil vse potnik za EC86 .. zdaj še vedno notri potnik in Italijani sprevodnik ostane vagon .. 🚨⚠️- Slika je živo v Brenner/Brennerro 🇮🇹🇦🇹



ÖBB je nocoj sporočil, da so železniške povezave do sosednje države prek Brennerja prekinjene, ker dva potnika vlaka, ki prihajata iz Italije, sumita, da sta okužena z virusom corone.
Na tirolskem regionalnem opozorilnem centru je bil promet potniških vlakov iz Italije prek Brennerja do nadaljnjega zaustavljen, je v nedeljo zvečer sporočila ÖBB.
To je vplivalo na vlake EC86, EC1288 , REX1828 in Express Nice-Moskva D408 v nedeljo zvečer Vlaka EC86 in EC1288 sta trenutno na postaji Brenner, za 500 zadevnih potnikov pa bo v vlaku skrbelo osebje ÖBB. "Procesna in aplikativna veriga, namenjena takšnim situacijam, se je v celoti začela," je dejal ÖBB. "V stiku smo z odgovornimi organi in čakamo na nadaljnje korake in navodila." Regionalni vlaki med Innsbruckom in Brennerjem bi se ustavili in obrnili eno postajo pred tem, je za agencijo APA povedal tiskovni predstavnik ÖBB Robert Lechner.

Krizna ekipa se sestaja v ponedeljek zjutraj

Poleg tega se bo osebje osrednje prireditve ÖBB sestalo v ponedeljek od 8. ure dalje in svetovalo, kako naprej.
Na meji Brenner se je pred tem ustavil vlak, ker sta bili na vlaku dve osebi, za katere se sumi, da imata koronavirus. Italijanske državne železnice (FS) so ÖBB sporočile, da sta na vlaku dve osebi s simptomi vročine, je v nedeljo zvečer sporočilo notranje ministrstvo. ÖBB je za APA potrdil, da se je Eurocity 86 ustavil pred mejo.

Vlak se je ustavil v smeri Münchna

ÖBB je obvestil center za delovanje in usklajevanje Ministrstva za notranje zadeve. "Odgovorni okrožni kapitan iz okrožja Innsbruck-Land je s hitrim odzivom lahko preprečil vstop v Avstrijo," je dejal notranji minister Karl Nehammer (ÖVP). Vlak je zdaj na mejni postaji na italijanskem ozemlju, je dejal.
Nadaljnji potek ukrepov se trenutno usklajuje in preučuje skupaj z italijanskimi organi. "Nenehno sem v stiku z guvernerjem Güntherjem Platterjem, da bi svetoval, kako naprej. Vsekakor se je vlak ustavil, «nadaljuje Nehammer. Vlak je bil torej na poti iz Benetk v München.


Na vlaku je približno 300 potnikov

Italijanske oblasti so v nedeljo zvečer za agencijo APA potrdile, da bo približno 300 potnikov na vlaku Benetke-München ÖBB pri Brennerju čakalo na pot v München. Južnotirolska civilna zaščita je bila vključena, da bi zagotovila podporo - večinoma Avstrijcem in Nemcem - policiji APA v Bolzanu.
Potniki so lahko prišli ven, ker italijanske zdravstvene oblasti niso omejevale gibanja, je sporočila policija.
Eurocity 86 je zapustil Benetke v nedeljo popoldne in se ustavil v Veroni, potem ko sta dva nemška potnika opazila simptome vročine in močan kašelj . Obe ženski so nato v veronski bolnišnici pregledali na koronavirus, toda test je bil negativen . Vlak je nato nadaljeval, a so ga spet ustavili pri Brennerju. Še en vlak, ki bi moral zapustiti Brenner, potovanja ni mogel začeti, je sporočila policija.

Priznanje italijanskih oblasti

Odločitev o ustavitvi vlakov je v nedeljo med italijanskimi oblastmi povzročila ogorčenje. Razloga za to ni, saj na krovu ni bil potrjen noben sum na koronavirus. Dva nemška potnika s simptomi vročine sta v veronski bolnišnici, vendar ni dokazov o koronavirusni bolezni.