sobota, 22. junij 2019

[ SLO - SŽ ] ZA hitro železnico med Mariborom in Ljubljano

V začetku junija 2019 je bila javnosti predstavljena državljanska pobuda 50 minut med Mariborom in Ljubljano, ki se zavzema za vzpostavitev hitre železniške povezave med dvema največjima mestoma v državi. Pobudo je podpisalo 18 mariborskih akademikov s stalnim ali začasnim bivališčem v Mariboru, ki so poklicno vezani na Ljubljano.

Podpisniki peticije podpiramo državljansko pobudo in se strinjamo z ugotovitvami, da je stanje prometne povezanosti med obema mestoma nevzdržno. 
Trenutno statistike na samem avtocestnem križu kažejo dokaj črno sliko. Po podatkih Direkcije RS za infrastrukturo se po štajerski avtocesti do Ljubljane dnevno pelje do 45.000 vozil, a promet se le še veča. Do leta 2030 je predvidenih že 63.000 vozil oziroma 23 milijonov vozil na leto. Sedaj v enem letu po Štajerki zapelje 15,5 milijona vozil. Pogoste nesreče, ki promet na avtocesti povsem ohromijo, še dodatno prispevajo k nezdržnemu stanju. 
Na drugi strani imamo povsem zastarele železniške povezave, saj najhitrejša pot iz Maribora v Ljubljano traja 2 uri, zaradi pogostih del, pa so na sami progi potrebni tudi prestopi. 
Hitra železniška povezava med obema mestoma bi predstavljala močan razvojni potencial za celotno Slovenijo, saj bi se potovalni časi zmanjšali, hkrati pa bi se regije med seboj bolj povezale. Prav tako bi takšna povezava okrepila vlogo Slovenije v srednjeevropskem prostoru, kjer bi njena strateška lega na mednarodnih koridorjih postala veliko bolj konkurenčna. V tem pogledu ne gre več samo za hitro povezavo med Mariborom in Ljubljano, ampak tudi Koprom, Budimpešto, Dunajem...
Cilj državljanske pobude je, da pristojno ministrstvo za infrastrukturo prične s postopki idejnih rešitev, pripravo državnega prostorskega načrta in vsemi ostalimi postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja za začetek investicije.