petek, 21. junij 2019

[AVT- OeBB] Z vlakom od Gradca do Celovca v le 45 minutah, bo Slovenija sledila?

Avstrijci so tik pred koncem izgradnje hitre železniške povezave med Celovcem in Gradcem, ki bo trajala le 45 minut.



Pred dnevi smo pisali o pobudi akademskih profesorjev družboslovnih ved v sodelovanju z Listo kolesarjev in pešcev ter MO Maribor, ki si želijo hitre železniške povezave med Mariborom in Ljubljano. Namesto vsakodnevnega “fijakanja” v kilometrskih kolonah po štajerski avtocesti, s čimer se lahko pot podaljša tudi na dve uri, si želijo hitrega vlaka, ki bi potovalni čas skrčil 50 minut.

Enaka razdalja kot med Ljubljano in Mariborom, a le s 45 minutami potovalnega časa

Zgleda, da nas naši severni sosedi tudi pri tem ponovno prehitevajo: so namreč tik pred koncem izgradnje hitre železniške povezave med Celovcem in Gradcem, ki bo trajala le 45 minut. Med mestoma je 92 kilometrov zračne in 130 kilometrov zemeljske razdalje, med Mariborom in Ljubljano pa 98 zračne in 127 kilometrov zemeljske razdalje.

Električni vlaki bodo potovali 250 kilometrov na uro

Hitra železniška povezava med Celovcem in Gradcem, ki poteka skozi 33-kilometrski Koralmski tunel, je ena najpomembnejših infrastrukturnih projektov v Evropi. Pot z vlakom med mestoma se bo tako skrčila od 3 ur do le 45 minut, saj bodo potovali s hitrostjo 250 kilometrov na uro. Avstrijci so na futurističnem konceptu hitre železniške povezave zahodne Štajerske pričeli delati leta 2017, projekt pa je sedaj že skorajda končan.

Vrtali globoko v zemljo in odstranili kamnin za dve Keopsovi piramidi

Na svoji poti se bodo vlaki, ki se napajajo z elektriko, ustavil na 12 postajah. Na projektu je doslej sodelovalo 800 ljudi, na delu pa sta tudi dva vrtalna stroja, ki sta morala prodreti globoko pod zemljo, da sta napravila prostor za tunel v nastajanju. Prevrtati sta morala skozi 6 milijonov kubičnih metrov podzemnih kamnin, kar ustreza kar dvema Keopsovima piramidama v Egiptu. Velik del kamnin bodo lahko uporabili pri drugih projektih.