nedelja, 11. december 2016

[ SLO - SŽ ] Najpomembnejše novosti voznega reda 2016/2017

V nedeljo,  11. decembra,  začne veljati novi vozni red vlakov v notranjem in mednarodnem železniškem prometu.
Pri  posameznih vlakih z novim voznim redom začnejo veljati  manjše spremembe pri odhodih vlakov , zato priporočamo, da vozni red preverite na www.slo-zeleznice.si (iskalnik voznega reda).
V nadaljevanju  predstavljamo pomembnejše novosti in spremembe voznega reda 2016/2017
NOTRANJI PROMET
V  notranjem prometu vozni red 2016/2017 ne prinaša  velikih novosti.  Pomembna sprememba je zagotovo  nova direktna dopoldansko povezava  med Mursko Soboto (odhod  7.10)  in Ljubljano (prihod 9.55) in  v popoldanskem času med Ljubljano (odhod 17.10)  in Mursko Soboto (prihod 20.33), kjer je potreben prestop v Pragerskem. 

Več informacij najdete na spletni strani www.slo-zeleznici.si (iskalnik voznega reda). 
Vozni red tudi širi ponudbo avtovlaka, ki vozi po Bohinjski progi. Popoldanski avtovlak, ki vozi med  Bohinjsko  Bistrico in  Podbrdom,  po novem voznem redu, podaljšuje svojo pot do Mosta na Soči. Popoldne se je mogoče z omenjenim avtovlakom vračati iz Mosta na Soči v Bohinjsko Bistrico.
V prazničnem  decembru, med 18. decembrom in 1. januarjem, se lahko med Ljubljano in Mariborom in nazaj,  zapeljete na številne praznične prireditve, saj smo okrepili številne vlake na omenjeni relaciji.  Z nočnim vlakom se lahko iz Ljubljane (odhod 0.45) vračate v  Maribor (prihod 3.01) oziroma iz Maribora (odhod 1.15) v Ljubljano (prihod  3.34). 
MEDNARODNI PROMET
V mednarodnem prometu vozni red 2016/2017 prinaša kar nekaj pomembnih in atraktivnih novosti.  Najpomembnejša je vsakodnevna direktna avtobusna povezava med Ljubljano in Trstom (2 x na dan), ki je plod  sodelovanja med skupinama  Slovenske železnice  (Potniški promet) in Arriva. Avtobusa imata povezave s hitrimi vlaki iz Trsta do Benetk, Bologne, Firenc, Milana, Rima...
Tudi z novim voznim redu je Slovenija neposredno povezava  s številnimi državami:
Italija
- Poleg nove avtobusne povezave med Ljubljano in Trstom,  je  6 »dnevnih« povezav z vlakom iz Ljubljane do Opcin (Villa Opicina),  od koder  zapelje avtobus do središča Trsta.
Avstrija
- Vsak dan dva EuroCity  vlaka preko Maribora do Gradca in Dunaja, s povezavo do Prage in naprej v Varšavo.
- Med Mariborom in Gradcem kar 7 regionalnih povezav preko Šentilja, s postanki na letališču v Gradcu.
- Pet mednarodnih vlakov (dva nočna in trije dnevni) preko Jesenic do Beljaka, Salzburga in Innsbrucka.

Nemčija
- Štiri povezave na dan, z enim nočnim in tremi dnevnimi vlaki do Münchna in Frankfurtha.
Hrvaška
- Do Zagreba štiri dnevne povezave preko Dobove in dve povezavi na dan do Reke.
- V poletni sezoni bo vozil direktni vlak do Pazina in Pulja , poleti  vsak dan tudi  lokalni vlak iz Divače v Istro (Hrvaška), prestop v Buzetu.
- Tudi v novem voznem redu bodo dnevni lokalni vlaki vozili iz Celja preko Rogatca do Lupinjaka, iz Ormoža do Čakovca ter iz Metlike do Karlovca.

Srbija
Poleg dnevnega vlaka bo med  božično novoletnimi prazniki in v poletni sezoni vozil tudi nočni vlak med Ljubljana in Beogradom.
Madžarska
- Pomembna novost je sezonski vlak ! V poletni sezoni bo namreč vozil nočni vlak na relaciji Budimpešta - Celje - Ljubljana - Koper/ Reka  in nazaj.
- Vsak dan  Intercity  vlak Ljubljana - Celje - Murska Sobota - Veszprem - Budimpešta.
Cenovne ugodnosti
V mednarodnem prometu se z novim voznim redom spreminjajo tudi  številne cene. Za potovanja v evropska mesta  so na voljo najugodnejše nizkocenovne vozovnice Spezial.   Vozovnice so na voljo za potovanja v  Zagreb, Reko (Opatijo), Beograd, Dunaj, Praga, Frankfurt, München in  Zürich.
Za potovanje iz Ljubljane do Beograda po novem voznem redu  ni  več omejeno število nizkocenovnih vozovnic, vse enosmerne vozovnice stanejo  29 evrov, povratne pa 49 evrov.  Za 9 evrov se boste lahko do Zagreba,  po novem, odpeljali  tudi iz Celja, iz Maribora pa bo za vožnjo do Zagreba treba odšteti  12 evrov.  Iz Ljubljane do Pulja in nazaj se boste zapeljali za 29 evrov.

Za potovanja skupin med Slovenijo in Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo se je popust na redne cene s 30 odstotkov povečal na 50 odstotkov. Starejši od 60 let in upokojenci ter mladi do 26. leta bodo v mednarodnem prometu med Slovenijo in Hrvaško potovali še ugodneje, s 50 odstotnim  popustom na cene redne ponudbe.

Vse podrobnejše informacije o voznih redih, cenah in dodatnih ponudbah so na voljo na spletni strani www.slo-zeleznice.si, na prodajnih mestih in v Infocentrih Slovenskih železnic, po e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si in po telefonu, na plačljivi številki 1999.