ponedeljek, 7. september 2015

[SLO - SŽ ] Na SŽ potekata akciji Varna pot v šolo ter akcija proti nepravilnem prečkanju proge

Na Slovenskih železnicah so ob začetku novega šolskega leta poostrili varnostne ukrepe, pri tem pa posebno pozornost nameniti tistim, ki se prvič podajajo v šolo z vlakom. Med akcijo, ki bo trajala do 11. septembra, bodo na vlakih s katerimi se vozi največ dijakov, poleg večjega števila zaposlenih Slovenskih železnic tudi policisti. Na vlakih proti večjih mestom bodo tako policisti in zaposleni SŽ še bolj pozorno skrbeli za varne prevoze več tisoč dijakov, ki ta teden začenjajo šolsko leto. Dobrih 40 odstotkov vseh potnikov na Slovenskih železnicah so mladi, študentje in dijaki. V letošnjem šolskem letu bo v šolo in domov z vlaki potovali okrog 10 tisoč dijakov in dijakinj.
SŽ nadaljujejo z akcijo proti nepravilnem prečkanju železniške proge
Slovenske železnice so letos že dvakrat uspešno izpeljale akcijo proti nepravilnem prečkanju proge med katero so na večjih slovenskih postajah opozarjali potnike na to nevarno in strogo prepovedano početje.



Med akcijo, ki bo tokrat trajala do 11. septembra bodo zaposleni SŽ potnike sprva opozarjali o nepravilnem prečkanju tirov in s tem kršitvah 92. člena Zakona o varnosti v železniškem prometu (ZVZelP). Prihodnji teden, od 7. do 11. septembra pa se jim bodo med akcijo pridružili policisti in inšpektor za promet, ki bodo tiste ki nepravilno prečkajo železniško progo tudi oglobili.
Prečkanje proge zunaj urejenih prehodov se namreč po 109. členu ZVZelP kaznuje z globo od 200 do 500 evrov.
Za večjo varnost v prometu pa lahko največ naredimo kar sami.
Na Slovenskih železnicah vztrajno ponavljajo in prosijo vse udeležence v prometu, da pri prečkanju proge spoštujejo prometne predpise ter prometne znake in signalizacijo. Hoditi ob progi ali neposredno ob njej ter mimo zapornic, ki se ravno spuščajo, ali so celo spuščene, je izjemno nevarno in tudi strogo prepovedano.
Potnike opozarjajo tudi na to, da so na železniških postajah in v bližini proge previdni, ko uporabljajo naprave, ki lahko zmanjšujejo slušno in vidno zaznavanje, kot so to na primer slušalke in mobilni telefoni.
Po informacije ali pomoč se lahko potniki kadarkoli obrnejo na zaposlene na Slovenskih železnicah.