torek, 13. avgust 2013

Hyperloop, prevozno sredstvo prihodnosti?

Po letu dni skrivnosti in špekulacij, je včeraj popoldne milijarder in izumitelj Elon Musk na svojem blogu predstavil načrte in skice za Hyperloop, prevozno sredstvo prihodnosti.

Hyperloop, prevozno sredstvo prihodnosti?
Elon Musk, trenutno javnosti najbolj poznan kot solastnik podjetja Tesla, ki se ukvarja z ustvarjanjem avtomobilovna električni pogon, je s svojimi idejami že v preteklosti vzbudil pozornost svetovne javnosti.

Med drugim je bil soustanovitelj podjetja Paypal in vesoljskega transportnega podjetja SpaceX, velik delež pa ima tudi v podjetju SolarCity, ki se ukvarja z proizvajanjem solarne energije.

Priljubljeni izumlitelj pa je včeraj predstavil še dolgo pričakovane prve skice za Hyperloop, peto obliko transporta, poleg avtomobila, ladje, vlaka in letaka. A Hyperloop se sliši kot znanstvena fantastika, je namreč trikrat do štirikrat hitrejši od najhitrejšega vlaka, veliko cenejši in dvakrat hitrejši od letal, odporen na vse vremenske pogoje in nesreče, napajal pa bi se prav s pomočjo solarnih energije.

Musk si Hyperloop zamislil kot cev z magneti in ventilatorji, ki bodo poganjali potovalno kapsulo, slednja bi lebdela v zraku po dolgi cevi, kar je Musk primerjal s principom mize za zračni hokej, kjer je mogoče, da plošček potujeob ultra visoki hitrosti ob minimalnem trenju.

In še najbolj neverjeten podatek: za prevoz od Los Angelesa do San Francisca bi tako odslej lahko potrebovali le 30 minut.

Povod za razmišljanje o Hyperloopu je načrt ameriške vlade za 70 milijardno investicijo v razvoj tehnologije in infrastrukture za ultra hitro železnico v Kaliforniji, ki se bo pričela graditi to poletje. Muskov predlog je štirikrat hitrejši od najhitrejšega vlaka in stane le desetino omenjene investicije, "le" 6-10 milijard dolarjev.

"Če bi bil ta projekt moja prioriteta, bi ga končal v letu ali dveh", je dejal Musk, ki ga nekateri primerjajo tudi z stripovskim junakom Iron Manom, in dodal, da bo tako za prototip potreboval približno štiri leta.



Hyperloop, prevozno sredstvo prihodnosti?
Hyperloop, prevozno sredstvo prihodnosti?
Hyperloop, prevozno sredstvo prihodnosti?