nedelja, 4. avgust 2013

Hudo trčenje vlaka in avtobusa na Hrvaškem

Na železniškem prehodu pri hrvaškem kraju Drniš je vlak zjutraj zapeljal v avtobus. Po prvih podatkih je bilo v nesreči ranjenih 15 ljudi, od tega devet huje, dve osebi pa sta v življenjski nevarnosti
Faksimile spletne izdaje hrvaškega časnika Večernji list
Faksimile spletne izdaje hrvaškega časnika Večernji list
Huda nesreča se je zgodila danes okoli 8.30 zjutraj na železniškem prehodu, na katerem niso bile spuščene zapornice, saj naj bi se vključno s signalizacijo poškodovale že v včerajšnji prometni nesreči. Prav to je trenutno tudi v ospredju pozornosti preiskovalcev. Prehod je namreč opremljen tudi z zvočno in svetlobno signalizacijo, ki sploh ni delovala. Strojevodja naj bi bil še zmeraj v šoku, kasneje pa ga bodo zaslišali tudi policisti.

Vlak je vozil iz smeri Knina, avtobus prevoznika Autotransport Šibenik pa iz Knina proti Drnišu. Nesreča se je zgodila med krajema Badanj in Sverić, na sicer zelo prometni cesti na relaciji Šibenik-Drniš-Knin.

Poškodovancem so takoj po nesreči priskočili na pomoč domačini, na prizorišču pa so še zmeraj reševalci, gasilci in policisti, ki ugotavljajo vzrok nesreče. Ranjene so sprejeli v šibeniški bolnišnici, ali jih oskrbeli v zdravstvenem domu v Drnišu, težje poškodovano žensko pa so prepeljali v KBC Split.

Kot je poročala tamkajšnja lokalna radijska postaja, naj bi prav ta železniški prehod veljal za enega izmed najbolj varnih na Hrvaškem, saj je bil ob zapornicah opremljen tudi z zvočno in svetlobno signalizacijo, Hrvaške železnice (HŽ) pa so ga uporabjale tudi v edukativnih kampanjah.