torek, 12. februar 2013

Z vlakom na Valentinovo


Trenutkov in priložnosti v življenju, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, nikoli ne zmanjka. Lahko pa nam včasih manjka le volje ali poguma za kaj takega ali pa temu preprosto ne namenimo dovolj pozornosti. Tako je morda celo prav, da se je kar vrinil ta slavni sv. Valentin. Legend o sv. Valentinu je veliko. Ena pripoveduje o tem, da je bil sv. Valentin, ki je živel v 3. stoletju, zaprt zaradi krščanske vere. V zaporu se je zaljubil v slepo hčer svojega paznika in ji pisal pesmi. Od tod menda izvira navada pošiljanja verzov in pisem na ta dan. S svojimi prošnjami naj bi ji vrnil vid, vendar ga to ni rešilo. Druga legenda pripoveduje, da je bil sv. Valentin ubit zato, ker je nasprotoval rimski uredbi, ki je mladeničem prepovedovala poroko pred služenjem vojaške službe. Katera koli je resnična, pravzaprav ni pomembno, kar velja, je to, da nekomu izkažemo svojo naklonjenost. Zato ne zapravite priložnosti, da izrabite 14. februar in svojo ljubljeno osebo popeljete na izlet.
Salzburg
Mozartovo rojstno mesto, romantično in zapeljivo, kar vabi, da se z roko v roki sprehodite po Mozartovem trgu z njegovim spomenikom. Stopite na trg z vodnjakom ali pa na stari trg do mestne hiše, trgovske ulice Getreidegasse z univerzo. Lahko se povzpnete na trdnjavo Hohensalzburg, od koder je prekrasen pogled na mesto, vse do deželnega gledališča. Nadaljujte sprehod do Mozarteuma ali do dvorca Mirabell s prekrasnimi vrtovi, fontanami pri reki Salzach, na koncu pa do ulice Steingasse, kjer so številne kavarne in trgovine, v katerih nikakor ne smete pozabiti kupiti slavnih Mozartovih kroglic.
Vozni red in cene do Salzburga
Dunaj
Prestolnica Avstrije, ki leži na bregovih Donave – hranilnica vseh zemeljskih zakladov, ki obiskovalcu ponudijo nepozabne užitke, najsi govorimo o arhitekturi, zgodovini, kraljevskemu pridihu ali pa o tortah, kavi ali glasbi. Ogledate si lahko slavni Schoenbrunn, dvorec, v katerem so živeli Habsburžani, v mestnem središču pa katedralo sv. Štefana – najbolj prepoznavno zgradbo na Dunaju. Katedrala je bila zgrajena v 12. stoletju, nad cerkvijo dominira 136,7 metra visok stolp, ki so ga gradili kar 75 let, do vrha pa bo treba prehoditi 343 stopnic. Srce Dunaja je t. i. Innere Stadt, kjer je razkošna dunajska ulica RingStrasse, ki kot prstan obkroža pomembne zgradbe Dunaja: Muzej secesijske umetnosti z zlato kupolo, avstrijski parlament, zgrajen še v času avstro-ogrske monarhije, stavbo dunajske opere. Da pa na Dunaju niso samo stare stavbe, priča najbolj znana hiša moderne arhitekture, Hundertwasser Haus, ki jo je naredil slavni Friedensreich Hundertwasser – prav posebna stvaritev, na kateri ni ravnih linij, stanovanja so v različnih nivojih, v katerih so okna različnih velikosti in barv, fasada pa je raznobarvna. Smo vas že prepričali? Če ne, potem vas bomo s kavarnami, ki so zaščitni znak Dunaja, obisk katere koli izmed številnih pa se po celodnevnem pohajkovanju prav prileže. Ob torti Sacher, jabolčnem zavitku, vroči čokoladi ali kakšnem drugem napitku, primernem letnemu času, boste laže strnili vtise o že obiskanih krajih. Pika na i je vsekakor romantična vožnja s kočijo, ki je skoraj tako slavna kot vožnja z gondolo v Benetkah.
Vozni red in cene do Dunaja