četrtek, 10. maj 2012

Železnice zahtevajo vračilo previsokih stroškov za prevoz na delo

Slovenske železnice vodilne, ki so si leta 2009 in 2010 izplačevali previsoke stroške za prevoz na delo, pozivajo, naj te zneske poravnajo, sicer pa jim grozijo s tožbami.


V ponedeljek je poslovodstvo Slovenskih železnic v okviru izvajanja ukrepov za reorganizacija in racionalizacijo sklenilo, da bodo proti tistim vodilnim zaposlenim, ki so si leta 2009 in 2010 izplačevali previsoke stroške za prevoz na delo, vložili tožbe, če o teh zneskih v prihodnjih 14 dneh ne bodo sklenili sporazuma o vračilu denarja.
Sklep se nanaša na delavce z individualno pogodbo, ki so v letih 2009 in 2010 prejeli višje povračilo potnih stroškov za prevoz na delo, kot to določa interni pravilnik Slovenskih železnic (le povrnitev stroškov uporabe avtomobila do najbližjega javnega prevoza). Preveč izplačane stroške za prevoz na delo morajo izplačati vsi, tudi če niso več zaposleni na Slovenskih železnicah.
V omenjenem obdobju naj bi si 109 zaposlenih izplačalo 145.000 evrov potnih stroškov in na ta račun povečevali mesečne prihodke. Previsoke potne stroške so si vodilni izplačevali v času krčenja stroškov in števila zaposlenih. To pa je sredi lanskega leta ugotovila notranja revizija.
Poslovodstvo Slovenskih železnic sicer danes tudi nadaljuje pogajanja s socialnimi partnerji o ukrepih za izboljšanje poslovno-finančnega stanja skupine Slovenske železnice in za omejitev učinkov gospodarske krize. Prvi del ukrepov, ki predvideva, da se bo v letu in pol število zaposlenih v sistemu zmanjšalo za 12 odstotkov, je bil sprejet aprila.