ponedeljek, 21. maj 2012

Projekt : Pragersko- Hodoš

Prejeta odločba o dodelitvi sredstev za projekt »Izvennivojsko križanje ceste G1–2 odsek 1313 Ormož–Središče ob Dravi in železniške proge št. 41 Ormož–Murska Sobota–Hodoš v Pušencih«

Organ upravljanja v okviru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je dodelil sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt »Izvennivojsko križanje ceste G1 – 2 odsek 1313 Ormož – Središče ob Dravi in železniške proge št. 41 Ormož – Murska Sobota v Pušencih«. Projekt je v skladu z odločbo upravičen do prispevka skupnosti v višini 4.308.371,20 EUR. Ocenjena vrednost projekta znaša 5.682.548,00 EUR.

Z izgradnjo izvennivojskega prehoda glavne ceste G1-2 in železniške proge št. 41 Ormož–Murska Sobota, ki bo predvidoma zaključen v maju 2014, bo posodobljenih 882 metrov ceste, zgrajenih 183 metrov cestnega nadvoza čez železnico in podhod za pešce pod železnico na območju postajališča, poleg tega pa bodo prestavljeni ter zaščiteni tudi komunalni vodi (plinovodi, vodovodi, TK vodi, elektro vodi, javna razsvetljava). 
Z izgradnjo izvennivojskega križanja ceste in železnice, ukinitvijo nivojskega prehoda ter ustreznejšimi tehničnimi elementi ceste se bo izboljšala prometna varnost za vse uporabnike ceste in železnice ter zagotovljena večja pretočnosti prometa na povezovalni cesti. Z naložbo se bodo znižali stroški uporabnikov, zmanjšal hrup in emisije izpušnih plinov. Poleg večje prometne varnosti se bodo z uresničitvijo projekta izboljšale tudi bivalne razmere lokalnega prebivalstva, saj se bosta zaradi boljše prometne pretočnosti in odprave ozkega grla (čakanje pred spuščenimi zapornicami) zmanjšala hrup in količina izpušnih plinov.