sreda, 23. maj 2012

Preveč izplačanih stroškov prevoza bo treba vrniti

Uprava Slovenskih železnic je zaposlene že pozvala, da povrnejo preveč izplačane stroške za prevoz na delo

 Nadzorni svet Slovenskih železnic bo na današnji seji med drugim obravnaval informacije o poslovanju železnic v lanskem letu, seznanil pa se bo tudi s poslovanjem v prvih dveh mesecih letos. Nadzorniki bodo govorili tudi o povračilu preveč izplačanih stroškov prevoza na delo, je dejal predsednik nadzornega sveta Bojan Brank.

Brank, ki je konec marca sicer podal odstopno izjavo z mesta predsednika, je pojasnil, da je uprava Slovenskih železnic zaposlene že pozvala, da povrnejo preveč izplačane stroške za prevoz na delo. Več podrobnosti o tem, koliko zaposlenih je to že povrnilo ter koliko tožb je bilo vloženih proti ostalim, pa naj bi bilo znano po današnji seji, je dejal Brank, ki do imenovanja novega predsednika ostaja prvi mož nadzornega sveta železnic.

 Notranja revizija Slovenskih železnic je namreč sredi lanskega leta ugotovila, da si je 109 zaposlenih v letih 2009 in 2010 izplačalo 145.000 evrov potnih stroškov in na ta račun povečevalo mesečne prihodke. Previsoke potne stroške so si vodilni izplačevali v času krčenja stroškov in števila zaposlenih.

Nadzorniki bodo obravnavali tudi ukrepe za minimalizacijo valutnega tveganja portfelja izvedenih finančnih ukrepov in kreditov Slovenskih železnic, se seznanili s podrobnejšimi informacijami o remontu proge med Pivko in Gornjimi Ležečami in obravnavali revizijsko poročilo računskega sodišča o ravnanju z nepremičninami.

Nadzorniki so sicer na seji konec marca potrdili tudi poslovni načrt za letos, po katerem naj bi čista izguba skupine ob koncu leta znašala 6,7 milijona evrov. Slovenske železnice so lani ustvarile 478,38 milijona evrov poslovnih prihodkov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 2,06 milijona evrov, čista izguba pred obdavčitvijo pa 9,55 milijona evrov.