sreda, 1. februar 2012

Se bodo na železnici obrisali pod nosom za obljubljeni denar?



Slovenske železnice jutri ne bodo dobile prvih 27 milijonov evrov povračila zaradi nekdanje izločitve javne infrastrukture iz premoženja podjetja.

Konec tega meseca namreč poteče rok za plačilo prvega obroka od skupnih 134 milijonov evrov, pa še pogodba med državo in Slovenskimi železnicami sploh ni podpisana, neuradno menda še tudi ni usklajena, čeprav na ministrstvu pravijo, da je. Pa je to manjši del problema, večji je, da namerava Janševa vlada v okviru rebalansa državne blagajne privarčevati skoraj osemsto milijonov in tudi področje prometa iz tega zagotovo ne bo izvzeto. Denarja kratko malo ni in ga bo še manj!

Pahorjeva vlada obljubila, Janševa mora uresničiti?


Aprila lani je takrat še opravilno sposobna Pahorjeva vlada po številnih preložitvah razprave in nestrinjanjem posameznih ministrov, tudi ministra za finance, končno odločila, da bodo Slovenskim železnicam v prihodnjih petih letih vrnili nekaj več kot 134 milijonov evrov. Zato je bil mesec pozneje tudi noveliran zakon o Slovenski železnicah. Prvi obrok povračila v višini 27 milijonov evrov jutri zapade v plačilo. Pa ga na računu državnih železnic, ki so lansko poslovne leto sklenile s približno 12 milijoni evrov čiste izgube, zagotovo ne bo!

Razlog za pomoč države, izločitev železniške infrastrukture

"Slovenske železnice so zahtevek za povračilo utemeljile na izpadu kapitala, do katerega je v začetku tisočletja prišlo zaradi izločitve javne železniške infrastrukture iz lastništva SŽ. Država je pred desetletjem ob izločitvi javne železniške infrastrukture (sredstev in virov) iz premoženja državnih železnic zmanjšala osnovni kapital podjetja s takratnih nekaj več kot 40 milijard tolarjev na slabih 18 milijard tolarjev, kar sta v letu 2010 ugotovila posebna revizija revizijske hiše KPMG Slovenija in Inštitut za poslovno računovodstvo v svojem mnenju."

Ministrstvo za promet: Viri za plačilo bodo zagotovljeni v rebalansu!


Na pristojnem za zdaj še prometnem ministrstvu – po novem bo to ministrstvo za infrastrukturo in prostor v novi vladi Janeza Janše – pravijo, da bodo viri za plačilo prvega obroka zagotovljeni v okviru rebalansa proračuna, ki ga odhajajoča Pahorjeva vlada po tem, ko je padla, ni več mogla poslati v sprejem v državni zbor. Zato na "ugašajočem" ministrstvu za promet pričakujejo, da bo po sprejetju rebalansa proračuna takoj podpisana pogodba med državo in državnimi železnicami, da bo denar potem čim prej železnicam tudi izplačan. Na Slovenskih železnicah mnogi verjamejo, da zaradi krize, proračunske suše in vsesplošnega varčevanja, ki ga napoveduje rebalans proračuna, ne bodo dobili obljubljenega denarja. Ne bodo edini!