sreda, 25. januar 2012

Grafiti in grafitarji: A oglas jih pa ne moti?





Jedek januarski nočni mraz mrtvi prste na rokah, onadva pa mirno in natančno rišeta linijo za linijo. Hitro, a ne v naglici. Modra in rdeča počasi prekrivata prvotno rdečo, belo in rumeno barvo vagona, kovinski trup in steklena okna. Počasi se razloči več kot meter in pol visok in vsaj deset metrov dolg napis: Egotrip. Srebrno ozadje ga naredi izstopajočega. Črna obroba mu izriše jasne in čiste obrise. Pri grafitih je vedno obratni vrstni red.
Z grafiti je porisana velika večina potniških vlakov v lasti Slovenskih železnic. Za čiščenje vsakega posameznega vagona bi potrebovali okoli 5000 evrov, tega denarja pa nimajo, zato grafiti na vagonih ostajajo, priznavajo na Slovenskih železnicah.

2 od 6Silhueti sta skladno in ubrano v popolni tišini izrisali grafit. Pri delu se nista enkrat samkrat zaleteli med seboj, nista si hodili po nogah, ko sta se premikali levo in desno ob vagonu, nista si pomotoma sprejali po prstih.
5 od 6"Grafiti so odraz nekega časa in prostora," pravi Sandi Abram. Grafiti s kritično sporočilno vrednostjo veliko povedo o stanju v družbi, v kateri živimo.