petek, 10. junij 2011

Varno čez železniško progo


Ni dvoma, da je železniški promet najbolj varnen način kopenskega transporta. Ko se železnica sreča z drugimi transportnimi načini, pa se varnostno tveganje poveča.
Po podatkih mednarodne železniške zveze UIC povzročijo uporabniki cest kar 95 odstotkov nesreč na nivojskih prehodih. Zavedati se je treba, da se je tem nesrečam mogoče izogniti, če spoštujemo prometne prepise in pravila, ki veljajo na območju nivojskih prehodov.
Da bi povečale zavedanje o pravilnem postopanju pri prečkanju železniške proge, evropske železnice - članice zvez UIC in CER - sprožile mednarodno iniciativo z imenom International Level Crossing Awareness Day. Letošnji 9. junij je tako mednarodni dan zavedanja o prečkanju nivojskih prehodov .

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da je strogo prepovedano in zelo nevarno voziti ali hoditi mimo zapornic, ki se prav tedaj spuščajo, ali obvoziti polzapornice. Čeprav je vlak že zapeljal čez prehod, lahko na dvotirni progi že nekaj sekund pozneje pripelje vlak z druge smeri, na kar še vedno opozarjajo vidni in zvočni signali.
Upoštevajte, da ima vlak vedno prednost pred cestnim vozilom ali pešcem in se ne zanašajte na to, da vas je strojevodja videl prečkati progo. Zavorna pot težkega vlaka je namreč lahko dolga tudi do en kilometer.
Slovenske železnice v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi skrbijo za izboljšanje zavarovanja križanj ceste in železnice. Brez previdnosti udeležencev v cestnem prometu pa tudi ti ukrepi ne bodo dali pravih rezultatov. Zato voznike vseh vrst vozil in pešce še enkrat pozivamo, naj upoštevajo predpise in pomagajo skrbeti za varnost cestnega in železniškega prometa.

V okviru mednarodnega dneva smo pripravili tudi promocijski video spot Varno čez nivojske prehode, ki opozarja na previdnost pri prečkanju nivojskih prehodov.