torek, 21. junij 2011

Strategija Slovenskih železnic na mizi nadzornikov




Ena od tem današnje seje nadzornega sveta bo tudi preoblikovanje železnic v holdinško organiziranost.

Nadzorni svet Slovenskih železnic, ki ga vodi Igor Zajec, bo danes med drugim obravnaval strategijo Slovenskih železnic za obdobje od 2011 do 2015, katere podlaga je analiza svetovalne družbe pri sanaciji železnic AT Kearney. Na dnevnem redu seje nadzornikov sta tudi priprava za ustanovitev holdinga in tekoče poslovanje.

Strategija železnic do leta 2015 natančno opredeljuje strateške cilje, usmeritve in prioritete za izvedbo preobrata v poslovanju. Po njeni obravnavi na nadzornem svetu bodo Slovenske železnice na podlagi strateških ciljev, usmeritev in prioritet potrdile tudi konkretne in podrobne izvedbene načrte za doseganje strateških ciljev.

Ena od tem današnje seje nadzornega sveta bo tudi preoblikovanje železnic v holdinško organiziranost, kar predvideva novela zakona o družbi Slovenske železnice. Na železnicah pričakujejo, da bo zakon implementiran do zastavljenega roka, torej do 11. septembra.

Slovenske železnice so v prvih štirih mesecih letos ustvarile 3,1 milijona evrov čistega dobička, ob izločitvi učinka izrednih vplivov pa so beležile čisto izgubo v višini 865.000 evrov. Skupni poslovni prihodki so bili za 13,5 odstotka večji od načrtov, transportni prihodki potniškega in tovornega prometa pa so za 10,3 odstotka presegli načrtovane.