četrtek, 13. januar 2011

V veljavo stopa novela zakona o železniškem prometu



Z današnjim dnem sta začela veljati novela zakona o železniškem prometu in zakon o družbi Slovenske železnice, ki ju je DZ potrdil 16. decembra lani.

Zakona rešujeta vprašanji organiziranosti investicij v železniško infrastrukturo in organiziranosti Slovenskih železnic.

Poglavitne spremembe in dopolnitve zakona o železniškem prometu se nanašajo na organizacijo investicij v železniško infrastrukturo, ki se ločijo na novogradnje, nadgradnje ter obnovo in vzdrževanje. Novogradnje bo po novem izvajala gospodarska družba, ki bo v 100-odstotni državni lasti; bodisi bo to posebna družba bodisi bo to delo opravljala družba DDC. Gre za družbo, ki bo v imenu in na račun države opravljala investicije v železniško infrastrukturo. Infrastruktura bo namreč v lasti države in ne infrastrukturnega podjetja, saj bi v nasprotnem primeru pri vlaganju sredstev iz proračuna šlo za nedovoljeno državno pomoč.

Zakon o družbi Slovenske železnice pa predvideva holdinško organiziranost Slovenskih železnic, ki bodo imele tri glavne odvisne družbe - za tovorni promet, potniški promet in infrastrukturo. Z oblikovanjem holdinga in tremi družbami v njem se bo po prepričanju ministrstva za promet v največji meri zagotovilo posameznemu podjetju možnost optimalne organizacije za opravljanje osnovnih dejavnosti in s tem zagotovitev možnosti, da se podjetje osredotoči na naloge, ki izhajajo iz pogodb z državo, kot tudi na naloge, ki izhajajo iz tržne dejavnosti.