četrtek, 20. januar 2011

Železnice prepolovile izgubo



Poslovni načrt za leto 2011 predvideva 4,9 milijona evrov izgube iz poslovanja, vodstvo družbe pa si želi že letos doseči pozitivno ničlo.

Slovenske železnice so v letu 2010 prepolovile izgubo iz poslovanja. Po prvih ocenah je ta znašala 10,5 milijona evrov, celotna izguba pa je dosegla nekaj manj kot 20 milijonov evrov.

Oceno poslovanja za leto 2010 in poslovni načrt za letos je danes obravnaval in potrdil nadzorni svet Slovenskih železnic, ki so v prvih enajstih mesecih lani ustvarile 2,14 milijona evrov izgube iz poslovanja in 8,13 milijona evrov celotne izgube. Poslovni prihodki so bili za 3,2 odstotka boljši od načrtovanih.

V tovornem prometu je bilo od januarja do konca novembra prepeljanega 15,8 milijona ton blaga, kar je 11,6 odstotka več od načrtov in 17,2 odstotka več kot lani. V potniškem prometu je bilo prepeljanih 14,8 milijona potnikov, kar je 4,8 odstotka manj od načrtov in za dober odstotek manj kot v enakem obdobju lani.

Kot je po seji nadzornikov novinarjem dejal generalni direktor železnic Goran Brankovič, so na lansko izgubo bistveno vplivali tečajne razlike med evrom in švicarskim frankom v višini 8,5 milijona evrov, odpis izgube v naložbo AKS v višini 2,5 milijona evrov in obresti v višini devet milijonov evrov.

Brez omenjenih enkratnih vplivov bi železnice po Brankovičevih besedah poslovale bolje. Družba je namreč občutno izboljšala denarni tok, in sicer za 30 milijonov evrov, poleg tega se je namesto za 57 milijonov evrov zadolžila le za 22 milijonov evrov in že odplačala 12 milijonov evrov glavnic. Letos bodo morale železnice odplačati 25 milijonov evrov glavnic in 11 milijonov evrov obresti.