nedelja, 26. julij 2009

Napaka na nagibnem vlaku ali težave s progo?




Hrvaška premierka Jadranka Kosor je zavrnila odstop prometnega ministra zaradi hude železniške nesreče. Dan žalovanja bo v ponedeljek.
Mogoči vzroki nesreče:

- Odpoved zavor (Potniki z vlaka navajajo besede sprevodnika, da je odpovedal sistem za zaviranje.)

- Onemogočeno zaviranje (Nekateri trdijo, da je zaviranje preprečilo sredstvo za zatiranje plevela, ki so ga delavci HŽ-ja posipali po tirnicah.)

- Širjenje tirnic zaradi visoke temperatuare

- Zlom na podvozju vlaka (Nagibni vlaki niso testirani na hrvaških progah, tako da obstaja možnost, da se je na ovinku zlomilo podvozje).

Lokomotivi, ki je prišla na pomoč, odpovedale zavore
Pri včerajšnjem reševanju se je skoraj zgodila še druga nesreča, saj so lokomotivi, ki so jo poslali na prizorišče tragedije, odpovedale zavore, vendar se ji je uspelo ustaviti.

Uradni vzrok nesreče še ni znan
Vlak je vozil strojevodja z 20 leti delovnega staža, saj lahko nagibne vlake upravljajo le najbolj izkušeni. Nesreča se je zgodila na ravnem delu proge, ki mu sledi ovinek, kjer se je vlak tudi iztiril. Po pričanju ene izmed potnic se je vse zgodilo v nekaj sekundah. Vlak naj bi nenadoma silno pospešil in se iztiril, pri čemer je občutila udarec in hudo vročino. Na omenjenem delu proge naj bi se nesreča zgodila že leta 1966, ko je umrlo 33 ljudi.