sobota, 25. julij 2009

Med mrtvimi v nesreči vlaka ni Slovencev





Na Hrvaškem se je iztiril vlak. Umrlo je šest ljudi, med katerimi ni Slovencev, je pa med več kot 50 ranjenimi ena Slovenka. Lokomotiva, ki je prišla na pomoč, bi skoraj povzročila novo nesrečo.

Nagibni vlak, ki je bil na poti iz Zagreba proti Splitu, se je iztiril okoli poldneva pred postajo Sadine v Rudinah pri Kaštelu. Na kraj nesreče so takoj prispela reševalna vozila in pripadniki gorske reševalne službe, reševanje pa otežuje nedostopen teren.

Hrvaški medijski portal 24sata.hr je poročal, da je med šestimi mrtvimi tudi en Slovenec, a se je pozneje izkazalo, da ne gre za slovenskega državljana, ampak je imel v Sloveniji le bivališče. Med ranjenimi je večina hrvaških državljanov, drugi pa prihajajo iz Francije, Avstralije, Švedske, Belgije, Velike Britanije in Pakistana. Ranjena je tudi ena slovenska državljanka.

Nesreča je bila pričakovana
Na možnost nesreče nagibnega vlaka na Hrvaškem je pred petimi leti opozarjal ugledni nemški sodni izvedenec Vatroslav Grubišić, ki je pojasnjeval, da nagibni vlaki niso preizkušeni za vožnjo na hrvaških progah. Sam je posumil, da tudi niso izdelani po zahtevanih standardih, zaradi česar bi se lahko po njegovih besedah zgodila nesreča s katastrofalnimi posledicami.

V sklopu posodabljanja železnic so pred petimi leti na Hrvaškem kupili osem nagibnih vlakov od kanadskega proizvajalca Bombardier, ki so jih izdelali v Nemčiji. SLABA SLABA SLABA SLABA!!!!!