sreda, 10. maj 2023

[EU- SLO/HR/SRB/AT/D] Prihaja "Leteči Balkan" - lokomotiva EuroDual

 

Prihaja "Leteči Balkan" - lokomotiva EuroDual bo vozila po Srbiji, Črni gori, Hrvaški in Sloveniji





Švicarska družba za lizing lokomotiv European Loc Pool si prizadeva za certificiranje svojih lokomotiv Stadler EuroDual za obratovanje v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori, piše railmarket.com.

ELP si skupaj s partnerjem Stadler Valencia prizadeva dodati več držav na seznam za lokomotive EuroDual. Kot naslednji korak so bile omenjene štiri balkanske države.

Na lanski tiskovni konferenci ob predstavitvi lokomotive Euro9000 na dogodku Innotrans je generalni direktor ELP Willem Goosen namignil, da nameravajo lokomotivo odobriti za regijo Balkana. Pol leta kasneje to postaja realnost. Družba je napovedala, da bo skupaj s Stadler Valencia in lokalnimi neodvisnimi partnerji izvedla homologacijske teste za pridobitev soglasja za obratovanje na Hrvaškem, v Črni gori, Srbiji in Sloveniji. Predvideni rok za odobritev je konec leta 2023.

ELP je izdal posebno vizualizacijo lokomotive EuroDual v beli in modri barvi, "Flying Balkan". Ima zemljevid in zastave balkanskih držav z vidnimi mesti, kot so Kopar, Ljubljana, Reka, Zagreb, Novi Sad, Beograd, Niš, Podgorica in Bar. Dodan je bil tudi moto »Onkraj meja«.



Po mnenju ELP so železnice v jugovzhodni Evropi idealne za EuroDual zaradi njihovega zahtevnega terena in kombinacije elektrificiranih in neelektrificiranih prog.

EuroDual je priljubljen pri nemških kupcih, kjer je ELP najel večino svojih lokomotiv (skupaj 74 naročenih)